Rwandamålet prövas igen
Nära 160 000 rwandiska flyktingar i ett flyktingläger 10 kilometer norr om Goma, Zaire, den 17 juli 1994. (Foto: Pascal Goyot/ AFP)


Sveriges första folkmordsdom, det så kallade Rwandamålet, kommer att tas upp för prövning i Svea hovrätt den 9 september.

Målet gäller den 54-åriga svenska medborgare som 20 juni i år dömdes för folkmord och grovt folkrättsbrott i Rwanda 1994. Personen dömdes till livstids fängelse.

Domen har överklagats av såväl den dömde som av åklagaren och målsäganden. Den dömde begär att bli helt frikänd, och åklagaren  begär att den dömde ska dömas även för en åtalspunkt där han tidigare friades. Ett 20-tal målsäganden begär skadestånd, en yrkan som tingsrätten i sin dom hänvisade till Rwandisk rätt.

Huvudförhandlingen i hovrätten påbörjas den 9 september och beräknas pågå till slutet av mars nästa år, meddelar Svea hovrätt.

Enligt tingsrättens dom har den åtalade haft ”en ledande roll på lägre nivå, och i samverkan med andra medverkat till mord, försök till mord, anstiftan av mord samt människorov”. Han ansågs även skydlig till försök till mord ”genom att under flera massakrer skjuta mot folk med ett automatvapen”. En del av bevisen, till exempel gällande rörande massakrer i ett bostadsområde i staden Kibuye, var otillräckliga för en fällande dom.