Righteous Kill
Robert De Niro. (Foto: AFP /Joel Saget)


 • Produktionsår: 2008
 • Produktionsland: USA
 • Regi: Jon Avnet
 • Medverkande: Robert De Niro, Al Pacino, Carla Gugino, John Leguizamo, Donnie Wahlberg, Curtis Jackson, Brian Dennehy m fl.
 • Betyg: 3/5

 • Förra gången de levande skådespelarlegenderna Robert De Niro och Al Pacino medverkade i samma film resulterade det i den blytunga actionfilmen ”Heat” (Michael Mann, USA, 1995). Att säga att förväntningarna var höga inför deras andra samarbete på tretton år, skulle vara en grov underdrift. Resultatet är dock något av en besvikelse.

  Ska man para ihop två av filmhistoriens bästa skådespelare bör man ha ett manus med en intressant historia, som är värdigt dem. Detta hade man i ”Heat”. I ”Righteous Kill” har man dock utgått från ett standardmanus, som handlar om en seriemördare. Visst har historien ett par överraskningar att bjuda på. Dessa känns dock obligatoriska, eftersom det ju trots allt är en detektivhistoria.

  Hade det inte varit för De Niro och Pacino, hade denna film troligen hoppat över biografen, och gått direkt till videohyllan. Man kan ju fråga sig varför man inte ansträngt sig för att skaffa fram ett bättre manus. Jag misstänker att det har att göra med att de börjar bli gamla nu; de bästa manusen går numera till yngre talanger.

  Men De Niro och Pacino är, som sagt, två av vår tids duktigaste skådespelare, och lyckas därför åstadkomma väldigt mycket med väldigt lite. Deras rollfigurer är varandras motsatser när det kommer till temperament, vilket betyder att De Niro får vårt blod att hetta till då hans karaktär får vredesutbrott, medan Pacino ger oss kalla kårar med sitt bitvis iskalla spel.

  De är dessutom uppbackade av kompetenta skådespelare i form av exempelvis Wahlberg och Leguizamo. Även Curtis Jackson, mer känd under artistnamnet 50 Cent, är duktig i en av birollerna. Detta kommer dock inte som en överraskning, eftersom han, till skillnad från många andra rapstjärnor, har en seriös inställning till sin begynnande skådespelarkarriär, vilket man redan fått se prov på i krigsdramat ”Home of the brave” (Irwin Winkler, USA/Marocko, 2006).

  Trots det slentrianmässiga manuset blir det en trea i betyg, eftersom De Niro och Pacino lyckas få ut mer av ett halvtråkigt manus, än många andra skådespelare skulle få ut av ett manus av toppkvalité. Dessvärre tror jag att denna film, till skillnad från ”Heat”, kommer att vara bortglömd inom en snar framtid.