Resevarningar utfärdas efter Usama bin Ladins död
Agenter från transportsäkerhetsmyndigheten kontrollerar passagerare på Los Angeles internationella flygplats den 2 maj 2011. (Foto: Kevork Djansezian/Getty Images)


Efter Usama bin Ladins död har flera länder runt om i världen utfärdat resevarningar och varnar västerländska medborgare för en eventuell vedergällning från terroristerna.

– Nuvarande uppgifter tyder på att al-Qaida och närstående organisationer fortsätter att planera terroristattacker mot USA och västerländska intressen i Europa, sade amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande på måndagen.

Det brittiska utrikesministeriet sade att Usama bin Ladins död ”kan leda till en ökning av våld och terrorhandlingar mot västerländska medborgare. Medborgarna bör fortsätta att vara vaksamma och iaktta försiktighet på alla offentliga platser och undvika demonstrationer, folksamlingar och offentliga arrangemang”.

Australien råder alla ambassader och konsulat uppmärksamma vikten av säkerhetsmedvetenhet efter händelsen.

Vita husets kontraterrorisms rådgivare, John Brennan, sade att även om ledaren för al-Qaida har dödats kan terroristorganisationen vidta repressalier mot västmakterna.

Den extremistiska gruppen liknas vid en ”dödligt sårad tiger som fortfarande har lite liv kvar”.

Vissa amerikanska tjänstemän tror att inbördes stridigheter mellan al-Qaida-medlemmar kan orsaka dess upplösning.

Översatt från engelska