Protester på en tibetansk skola
Bild på tibetanska skolbarn som protesterade under Kinas 60-års firande i makten i oktober 2009. Ca 500 tibetanska skolbarn deltog i protesten i New Delhi och krävde fritt Tibet. (Foto: AFP/Raveendran)


En tibetansk högstadieskola stängdes av de kinesiska myndigheterna den 3 april efter att eleverna hållit en fredlig protest.

Den 3 april höll elever och lärare från Machu-häradets tibetanska högstadieskola i Gannan-prefekturen i Kina en fredlig demonstration i skolan. Kinesiska myndigheter reagerade snabbt och skickade ett stort antal beväpnade poliser till skolan.

Enligt en tibetansk källa tände någon en massa fyrverkeripjäser på skolgården klockan 15 och sedan hölls protesten. Elever och lärare uppmanade myndigheterna att återinsätta den tidigare rektorn och hans två assistenter. Skolan omringades snabbt av beväpnade poliser och alla elever var tvugna att stanna inne, enligt en rapport från Voice of Tibet.

En företrädare för den lokala byrån för religiösa angelägenheter ville inte svara på några frågor och uppmanade reportern att ringa den lokala regeringen. Ingen svarade i telefon när Epoch Times försökte kontakta häradsledningen och skolan.

En lokalinvånade sade till reportern att han på sin arbetsplats hört talas om protesten och att beväpnad polis var inblandad, med att han inte visste något mer om detaljerna.

En annan sade att den beväpnade polisen kollade identifikationshandlingar i själva skolan, men att de inte hade kommit till hennes arbetsplats. Hon sade till reportern att hon inte visste när den beväpnade polisen skulle lämna skolan.

Dussintals elever från skolan genomförde en fredlig manifestation framför en lokal regeringsbyggnad den 14 mars, vilket är årsdagen av de massprotester och kravaller som inträffade i Lhasa 2008. Efter den manifestationen stängdes rektorn Kyabchen Derol och två av hans assistenter av från skolan. Eleverna kvarhölls för förhör och ”utbildning”. Myndigheterna hotade med att straffa de involverade lärarna strängt.

Översatt från engelskan: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/33073/