Prisbelönt rektor om Shen Yun: "En otrolig föreställning"
Rektor Sofina Islam och vicerektor Siqa Raja, Stanton Bridge grundskola i Coventry kom med trettio elever till Shen Yuns matinéföreställning på Birmingham ICC den 29 mars. (Foto: Simon Gross /NTD Television)


Rektorn Sofina Islam från Birmingham, som har tilldelats Brittiska imperieorden (OBE), är en kvinna med en global vision. Söndagen den 29 mars gav hon 30 barn från Stanton Bridge grundskola i Coventry chansen att se Shen Yun Performing Arts på International Convention Centre i Birmingham.

– Vi bestämde att det var en fantastisk möjlighet för barnen att få uppleva en annan kultur, så att de kan utvecklas kulturellt och andligt. Finns det något bättre sätt än att ta dem till ett event som detta, att se det på en scen i en live föreställning, något de oftast inte får en möjlighet att se, sade hon till NTD Television under pausen.

New York-baserade Shen Yuns uppdrag är enligt deras webbsida att återuppliva Kinas traditionellt gudomligt inspirerade kultur. Varje år produceras en helt ny föreställning som visar klassiska historier och legender från Kinas 5 000 år av dokumenterad historia fram till idag, tillsammans med etniska danser, sångare, instrumentalister och en unik orkester som blandar österländska och västerländska instrument.

– Det är en fantastisk förställning. Konstnärskapet bakom den är otrolig. Ord kan inte beskriva det! Man måste se någonting som det här för att tro det, och förstå dess påverkan på publiken, sade Islam.

– Absolut! Vi är helt hänförda av bildspråket, av färgerna, av artisterna. Barnen vi har tagit med oss satt som fastklistrade under föreställningen.

Grundskolan som ligger i Birminghams centrum har 475 elever, men bara 30 elever kunde följa med.

– Det var ett mycket svårt beslut att fatta, sade rektor Sofina Islam. Hon hoppades att barnen, när de kommer tillbaka till skolan, kan dela med sig av sina erfarenheter till de andra barnen så att hela skolan får nytta av det.

Sofina Islam tilldelades Brittiska imperieorden (OBE) för tjänster inom skolväsendet. Hon inspirerar och uppmuntrar sina elever att lära sig om olika kulturer, för att bli mer uppskattande och toleranta mot människor med annan bakgrund, och känna sig bekväma oavsett var de befinner sig i världen. Birmingham är också en mångkulturell stad.

– Möjligheten [för våra barn] att få uppleva någonting som det här är fenomenalt. Det är en unik chans för några av barnen och det här kommer att följa dem resten av livet. Du kan se på deras reaktioner att de är alldeles bedårade av upplevelsen, sade Islam.

– Att reflektera över föreställningar som den här, något som inte är så lätt för barnen att göra hemma, hjälper dem att förstå det globala samhället och det mångkulturella samhälle som vi lever i. Att få uppleva det och varit med om det idag, gör det möjligt för dem att uppskatta hela samhället.

Invävda i Shen Yuns föreställning finns universella värden såsom tolerans, medkänsla, lojalitet och mod. Särskilt i de berättelsebaserade danserna förkroppsligar karaktärerna ”den kinesiska civilisationens ädlaste dygder och förmedlar ett budskap eller en moral som är relevant även i vår tid”, enligt Shen Yuns websida.

– Jag är så stolt över att vara en del av skolan, så stolt att vara med dessa barn, de tillgodogör sig allt. Det här är vad de behöver! De behöver föreställningar som den här, för att berika deras egna personliga liv, och det berikar faktiskt dessutom andra människors liv, sade vice rektorn, Siqa Raja.

NTD Television och Kat Piper rapporterade

Shen Yuns Europaturné ger den sista föreställningen, den 1 april i Salford, Storbritannien, därefter kommer Shen Yun till Stockholm, Cirkus den 4-7 april 2015.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Översatt från engelska.