Videon handlar inte specifikt om delfiner som pratar med varandra.
Med sin höga intelligens, vänliga utseende och sällskapliga sätt har delfinen alltid fascinerat människor. Och kanske är de mer lika oss än vi tidigare förstått. Nyligen har några forskare för första gången lyckats spela in något som verkar vara ett samtal mellan två delfiner.
Studien gjordes med två vuxna flasknosdelfiner Yasha och Yana, på Karadag Nature Reservs på Krimhalvön. Forskarna upptäckte att de två delfinerna faktiskt pratade med varandra på ungefär samma sätt som vi människor, uppger CNN.
Delfiner använder huvudsakligen två olika ljud, visslingar och klickljud, för att kommunicera. Med hjälp av en ny inspelningsteknik kunde forskaren bakom studien, Vjatjeslav Rjabov, separera meningar i de två delfinernas olika ljud. Han förklarar att varje ljud en delfin skapar är olika i längd och frekvens. Det visar att delfiner faktiskt skapar språkljud som påminner om våra ord och meningar.
Under det inspelade ”samtalet” upptäckte man att delfinerna var artiga och lät den ena tala till punkt innan den andra började ”prata”. Och det verkade som de formade ord och meningar, sade Vjatjeslav Rjabov i rapporten.
I sin avhandling, publicerad i St Petersburg Polytechnical University Journal, skriver Rjabov att ljuden kan betraktas som ett högt utvecklat talspråk.
Joshua Smith, forskare på Murdoch University i Australien, anser dock att det krävs mer forskning innan man med säkerhet kan säga att delfiner ”pratar”.
– Jag tror det är för tidigt att dra slutsatsen att delfiner använder signaler på ett sätt som påminner om mänskligt tal, sade Smith till CNN.
I en annan studie från 2007 konstaterades också att delfiner hade ett eget ”språk”, och man fann att delfiner använde närmare 200 olika visslingar.

Delfiner lever tillsammans och använder ljud för att upprätthålla hierarkin i flocken. (Foto: Pixabay)
Tidigare studie av klickljuden
Biologen Christer Blomqvist har utforskat delfinernas korta klickljud, som till största delen består av högre frekvenser än det mänskliga örat kan uppfatta. De ljuden används både som ekolod för orientering och jakt, samt aggressiva signaler till andra delfiner, skriver Åke Hjelm på Linköpings universitet.
– Mycket av det som människor, schimpanser och vargar uttrycker med finstämda ansiktsuttryck, har hos delfinerna ersatts av ljud, säger Christer Blomqvist, universitetslektor i zoologi vid LiU.
Delfiner kan inte använda kroppsspråk för att meddela sig på samma sätt som många landlevande djur. Därför adresserar en delfin sitt akustiska angrepp mot målet genom att sikta med nosen innan klicket fyras av, och vapnet används med urskillning, säger Blomqvist. Ett djur som är ute och ekolodar upphör direkt med sina klickanden om någon annan simmar i vägen. Unga delfinkalvar som leker med varandra tar udden av aggressiviteten med en liten vissling.
Forskargruppen fångade en riklig repertoar av ljud. Delfinerna använde olika sätt att förfina budskapen som repetition, olika längd och frekvens och varierad ljudstyrka. Ett av de mest uttrycksfulla var ”kulspruteljudet” som kan riktas med stor precision mot en utvald individ. Blomqvist tror att det används för att mucka gräl.
En viktig funktion med ljudkriget verkar vara att upprätthålla hierarkin i flocken, och honorna är mest aktiva, särskilt de som är nära i rang. De med högst rang verkar sällan bli utsatta för de akustiska attackerna.