Poyangsjön i Kina - Österns Bermudatriangel
Poyangsjön 2008. Många båtar har sjunkit under mystiska former i vattnen utanför Laoyetemplet i Poyangsjön. (Foto: China Photos/Getty Images)


Den 20 oktober rapporterade flera stora medier i Kina om de farliga vattnen i Poyangsjön, den största sötvattensjön i Kina. Poyangsjön är känd som ”Österns Bermudatriangel”.

Under ett trettiotal år, från tidigt 1960-tal till slutet av 1980-talet, har fler än 200 båtar sjunkit i dessa vatten. 1600 människor rapporteras saknade och 30 lär har överlevt.

Denna ”Bermudatriangel” är belägen i norra delen av Poyangsjön i Duchang i Jiangxiprovinsen. Vid sjöns norra strand finns ett tempel vid namn Laoyetemplet. Lokalbefolkningen kallar därför vattnet nära templet för Laoyetempelvattnen.

Bland de båtar som försvunnit i det här området finns en som vägde tvåtusen ton. Det har dokumenterats att 13 båtar råkade ut för olyckor i vattnet vid Layetemplet den 3 augusti 1985. Det mystiska är att de här båtarna inte kunde hittas hur man än försökte.

Stormar kan komma när som helst

Enligt flera rapporter i media ber många lokala fiskare böner med rökelsebränning eller håller ceremonier innan de färdas i dessa vatten.

57-årige Zhang Xiaojin har varit fiskare i vattnen vid Laoyetemplet i 20 år. Enligt Zhang kunde stormarna slå till när som helst. Han och de andra fiskarna vet att man noggrant måste observera alla små förändringar i sjön, oavsett hur långt de färdas.

– Jag minns en dag på vintern 2001. Vi var ute på sjön och allt var bra, men så förändrades vädret plötsligt. Vinden blev så stark att alla båtarna försökte ta sig in till stranden, berättade Wang Fangren, en fiskare med 50 års erfarenhet av navigering, till media.

– Ena änden på en båt som fraktade sand sjönk plötsligt och hela båten drogs ner.

Enligt Wang finns det vanligtvis tecken innan en stor storm slår till. Stormarna på vattnen vid Laoyetemplet slår emellertid till på ett ögonblick.

– Stormen varade i mindre än 20 minuter och allting gick tillbaka till det normala som om det aldrig hade hänt.

Den 16 april 1945 sjönk en japansk båt i vattnen vid Laoyetemplet. Ingen av de 20 ombord överlevde. Japanerna skickade efteråt ett undervattensräddningsmanskap. En person kom tillbaka upp medan resten försvann. Den överlevande var vettskrämd efter att ha tagit av sig dykardräkten och han blev sinnessjuk kort därefter.

Senare genomfördes ett räddningsuppdrag i flera månader, men ingenting hittades, och flera amerikanska dykare försvann.

Enligt Han Lixian, bosatt i Duchang, byggde folket i länet 1977 tre dammar, varav en var belägen nära vattnen vid Laoyetemplet. En natt sjönk dammen, som var 600 meter lång, 50 meter bred och fem meter ovanför vattenytan, utan att ge något ljud ifrån sig.

 

”Den ondskefulla vinden”

För en tid sedan åkte en reporter från tidningen Jiangxi Daily till vattnen vid Laoyetemplet tillsammans med flera forskare. När han stod i Laoyetemplet kände han att vinden blåste från söder till norr. Men när han tittade på vattnet visade skummet att vinden blåste från norr till söder. Det tycktes som om vinden blåste i två olika riktningar.

När vinden blåste färdades skummet dessutom inte i en rak linje utan i en uppåtriktad V-form. De underliga vindarna och skummet gjorde det svårt för fiskarna att avgöra riktningen.

 

Båtar välter omkull utan vågor eller vind

Emellertid tror människor att de starka vindarna inte är det som gör dessa vatten farliga. Jin, abboten på Laoyetemplet, sade att den 5 mars i år, vilket var en lugn och solig dag, hade en båt på tusen ton kapsejsat i vattnet. Ingen vet varför.

Enligt lokalbefolkningen kan en legend förklara vad som hände. När Zhu Yuanzhang, grundaren av Yuandynastin gick i krig mot sin rival Chen Youliang nära Poyangsjön så förlorade Zhu slaget och drog sig tillbaka till andra sidan stranden. Det fanns inga båtar på sjön, men en jättesköldpadda dök upp och hjälpte Zhu tvärs över sjön.

När Zhu blev kejsare gjorde han sköldpaddan till general och byggde Laoyetemplet nära sjön till minne av sköldpaddan. Lokalbefolkningen tror att sköldpaddans ande orsakar problem för fiskarna.

En lokal expert sade till media att de hade upptäckt vad som fick vattnen att bli så farliga.

– En infraröd bild visar att det finns en enorm sandbank under vattnen vid Laoyetemplet. Den är ungefär tvåtusen meter lång och går i öst-västlig riktning. Sandbanken hindrar vattenflödet och skapar en strömvirvel under sjön. Det är klart möjligt att strömvirveln sänker båtarna, sades det i rapporten.

Denna teori kan dock inte förklara varför vraken från de sjunkna skeppen aldrig hittats.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45091/