loadingBelgare smaskar vid klassiska pommes frites-kiosken Maison Antoine i centrala Bryssel. Arkivbild. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Belgare smaskar vid klassiska pommes frites-kiosken Maison Antoine i centrala Bryssel. Arkivbild. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Utrikes

Pommes frites på museum i Bryssel

Wiktor Nummelin/TT

Museibesökare i Belgien behöver varken törsta eller hungra. Efter öl och choklad får nu även pommes frites sitt eget museum i Bryssel.

En äkta traktor, fritöser, historien bakom majonnäs och andra såser och givetvis potatisar i mängd finns med när bagerimagnaten Eddy Van Belle nu öppnar sitt 15:e museum.

Mitt emot hans egna chokladmuseum i centrala Bryssel finns sedan i måndags även ett pommes frites-museum, inriktat på belgarnas egna favoritmat.

Besökarna får bland annat lära sig att en äkta pommes frites ska vara dubbelfriterad och mellan 10 och 13 millimeter tjock, rapporterar tidningen Le Soir. Här finns även en signerad originalutgåva av flamländske 1500-tals botanisten Charles de L'Écluse – Carolus Clusius i latinsk form – som anses vara den som spred potatisen på allvar i Europa.

Van Belle har sedan tidigare ett pommes frites-museum även i Brygge, uppbyggt av det samlande på allehanda saker som han ägnat sig åt sedan han som barn köpte sin första lampa på en loppmarknad.

– När jag köpte lampan som tioåring så såg jag ljuset, berättar han för tidningen Het Nieuwsblad.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingBelgare smaskar vid klassiska pommes frites-kiosken Maison Antoine i centrala Bryssel. Arkivbild. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Belgare smaskar vid klassiska pommes frites-kiosken Maison Antoine i centrala Bryssel. Arkivbild. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Utrikes

Pommes frites på museum i Bryssel

Wiktor Nummelin/TT

Museibesökare i Belgien behöver varken törsta eller hungra. Efter öl och choklad får nu även pommes frites sitt eget museum i Bryssel.

En äkta traktor, fritöser, historien bakom majonnäs och andra såser och givetvis potatisar i mängd finns med när bagerimagnaten Eddy Van Belle nu öppnar sitt 15:e museum.

Mitt emot hans egna chokladmuseum i centrala Bryssel finns sedan i måndags även ett pommes frites-museum, inriktat på belgarnas egna favoritmat.

Besökarna får bland annat lära sig att en äkta pommes frites ska vara dubbelfriterad och mellan 10 och 13 millimeter tjock, rapporterar tidningen Le Soir. Här finns även en signerad originalutgåva av flamländske 1500-tals botanisten Charles de L'Écluse – Carolus Clusius i latinsk form – som anses vara den som spred potatisen på allvar i Europa.

Van Belle har sedan tidigare ett pommes frites-museum även i Brygge, uppbyggt av det samlande på allehanda saker som han ägnat sig åt sedan han som barn köpte sin första lampa på en loppmarknad.

– När jag köpte lampan som tioåring så såg jag ljuset, berättar han för tidningen Het Nieuwsblad.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025