Stockholmspolisen har utvärderat den säkerhetszon som upprättades i delar av Södertälje i juli 2024. Enligt rapporten fick zonen avsedd effekt en kort tid, men våldet drog i gång direkt efter att den avslutades.
Polisen pekar bland annat på att antalet vapen- och narkotikabeslag var lågt, i förhållande till mängden eftersökningar som gjordes i området då zonen var aktiv under två veckor i juli.
Det tolkas som att "signalvärdet med zonen haft avsedd effekt", enligt Kristoffer Olofsson, lokalpolisområdeschef i Södertälje.
"Även det primära syftet, att motverka sprängningar och skjutningar, får anses uppfyllt då inga sådana ägde rum i området under de två veckor som säkerhetszonen var i kraft", säger han i ett pressmeddelande.
Skjutningar
Det skedde dock flera skjutningar på andra håll i staden då zonen var aktiv. Kort efter att den avslutades skedde även ett sprängdåd i zonen och två mordförsök i närliggande områden.
Det visar på den "komplexa problembild" som kännetecknar Södertälje där det finns parallella konflikter som spänner över flera stadsdelar, enligt polisen.
"I en sådan situation, med behov av en mer uthållig och dynamisk resurs, kanske inte en säkerhetszon är den mest ändamålsenliga metoden för att motverka den här typen av brottslighet", säger Olofsson.
Enskild plats
Enligt rapporten kan zonerna i stället vara som mest användbara där polisen kan peka ut en "enskild plats" med förhöjd risk för våld, där zonen bedöms kunna minska riskerna tillfälligt.
Lagen om säkerhetszoner, också kända som visitationszoner, mötte kraftig kritik innan den trädde i kraft förra våren. Kritiken handlade bland annat om att zonerna riskerade att sänka förtroendet för myndigheterna i områdena om vem som helst kunde komma att visiteras. Polisen slår dock fast att detta inte var fallet i Södertälje.
"Erfarenheterna från Södertälje tyder på att upprättandet av en säkerhetszon, tvärtemot mångas farhågor, uppskattades av de boende och näringsidkare i området", skriver Stockholmspolisen.