Planera väl för att minska matsvinn
Frukt och grönsaker är de livsmedel som slängs allra mest. Köp hem små mängder men ofta. Varsam hantering och förvaring svalt förlänger hållbarheten. (Foto: AFP, Philippe Huguen)


Varje år slängs 50-60 kilo fullt ätbar mat per person, vilket motsvarar kostnaden för en hel månads mat, enligt Livsmedelsverket. Men det går att minska svinnet genom lite planering.

Det är både oekonomiskt och känns verkligen inte bra att kasta mat. Matsvinnet belastar också miljön.

Inför högtider kan det vara särskilt viktigt att tänka till om vi vill värna om miljön. Vi kommer att handla och hantera stora mängder mat men med god planering kan vi minska svinnet. Ekorren som bor i många av oss får oss att överskatta mängden mat som behöver köpas. Ibland frestas vi också av lockande storpackspriser och handlar för mycket.

Mycket mat missar munnen

Planera och placera efter behov

En god regel är att i lugn och ro skriva en lista vad man behöver.

När man sedan ställer in maten i kylskåpet så är det bra att ha ett system där det som bör förbrukas först står längst fram. Många gånger kan vi helt enkelt ha missat den där korvringen som låg gömd bakom andra förpackningar.

Om man handlar storpack är det lätt att dela upp maten i mindre förpackningar och frysa in det som inte går åt snart. Mjölk, grädde och ost går bra att frysa in. Men tänk på att grädde som varit fryst inte går att vispa och ost som varit fryst kan bli smulig. För det lilla hushållet kan det vara bra att skiva brödet innan det stoppas i frysen för att lättare ta ut de skivor som behövs efter hand.

Vid måltiden behöver man inte lägga upp mer mat på tallriken än vad man är säker på att orka äta upp. Det kan låta som en onödig uppmaning men om man ser sig omkring på en lunchrestaurang så upptäcker man att vuxna inte är bättre än barnen på att äta upp.

Ta hand om det som blir över

Har man fått matrester över så använd fantasin. Det som inte går åt till matlådor kan förvandlas till en god maträtt en annan dag.

När en matvara passerat bäst före-datum så behöver det ändå inte vara något fel på den. Har maten förvarats på ett bra sätt så blir den inte hälsofarlig bara för att datumet är passerat. Smaka, lukta och bedöm själv om maten kan ätas.

Det som slängs mest är frukt och grönsaker. De förstörs snabbt så köp bara hem små mängder, men ofta. Hantera dem varsamt, eftersom skadade frukter och grönsaker fort blir dåliga.

Om man förvarar maten väl så håller den längre. Lämplig temperatur i kylskåpet är +4-5°C och -18°C i frysen. Låt inte maten stå framme för länge i rumstemperatur för att undvika bakterietillväxt. Kyl ner uppvärmd mat snabbt.

Ny undersökning: Fler svenskar väljer vegetariskt

Enkla tips på hur man tar tillvara rester

  • Även små mängder mat, som pasta och ris, är värt att frysa in. Lägg i en burk eller plastpåse och fyll på med mer efter hand.
  • Tråkiga ostkanter kan rivas och frysas in och användas till gratäng, paj eller pizza.
  • Gör en plockmåltid av många små rester.
  • Använd rester till en omelett – det mesta funkar, till exempel kokt potatis, pasta eller ris, överblivet kött, smörgåsmat som börjar bli gammal och skrumpna grönsaker.
  • Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter och broccoli går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa.
  • Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal eller frys in frukten och använd i en smoothie.

Källa: Livsmedelsverket

Kinas största juicetillverkare använder rutten frukt