Pilgrimsolyckan i Mecka ska utredas
Ambulanser med skadade kommer till sjukhuset i Mina, nära Mecka. Foto: Mohammed Al-Shaikh/AFP/Getty Images)


Flera länder riktar hård kritik mot Saudiarabien för olyckan där minst 717 Muslim pilgrimer trampades ihjäl och 863 skadades.  En orsak sägs vara att vägar var avstängda i området.

Panik utbröt när två folkmassor möttes i en korsning på väg till samma plats för att utföra en ritual i Mina, cirka fem kilometer från Mecka.

Två överlevande berättade för nyhetsbyrån AP att det blev panik när en våg av pilgrimer upptäckte att de var på väg in i en annan folkmassa som gick i en annan riktning.

– Jag såg någon som föll över en rullstol och flera personer ramlade över honom. Folk började klättra på varandra för att få luft, berättar Abdullah Lotfy, från Egypten som överlevde händelsen.

Beskyller afrikanska pilgrimer

Enligt Al Jazeera sade chefen för Irans Hajj-organisation, Said Ohadi, i en statlig tv-sändning att två vägar i området varit avstängda av okänd anledning. Enligt honom var det detta som orsakade den tragiska händelsen.

Chefen för den centrala Hajj-kommittén, prins Khaled al-Faisal, skyllde paniken på ”några pilgrimer från afrikanska nationaliteter”, rapporterar den Saudi-ägda tv-kanalen al-Arabiya.

Saudiarabiens hälsominister skyller olyckan på att pilgrimerna inte respekterade tiderna vid de heliga platserna, skriver SR.

Utredning inledd

Myndigheterna har startat en utredning av händelsen och enligt AFP har Saudiarabiens kung Salman beordrat en undersökning av hur högtiden Hajj organiseras.

Den värsta tragedi som inträffat under en pilgrimsvandring skedde 1990, då 1 426 pilgrimer dog när panik utbröt i en gångtunnel till heliga platser i Mecka.

Pilgrimsvandringen, hajj, är något alla muslimer ska göra en gång i livet, och varje år kommer miljontals pilgrimer till Mecka.