Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol uppmanas, på nytt, att lämna regeringspartiet Folkets parti.
– Jag har krävt att han lämnar partiet, säger partiledaren Hang Dong-Hoon, vars parti dock kommer att rösta emot oppositionens krav på riksrätt för Yoon.
Det stora oppositionspartiet, Demokratiska partiet, och fem mindre partier i oppositionen anmälde på torsdagen formellt förslaget om riksrätt i parlamentet.
Samtidigt uppger en högt uppsatt poliskälla, enligt AFP, att polisen har börjat utreda anklagelser gällande upprorsförsök mot presidenten.
Enligt den koreanska nyhetsbyrån Yonhap är omröstningen om oppositionsförslaget om riksrätt inlagt på parlamentets agenda klockan 19 på lördagskvällen, den 7 december.
Vill förkasta
I och med att regeringspartiet motsätter sig förslaget är det högst oklart om det får det stöd som behövs för att gå igenom. Oppositionen behöver stöd av minst åtta av regeringspartiets ledamöter.
Regeringspartiets gruppledare i parlamentet, Choo Kyung-Hoo, säger att partiet är enigt.
– Samtliga 108 ledamöter för Folkets parti kommer att stå eniga och förkasta förslaget om riksrätt, säger Choo Kyung-Hoo under ett direktsänt partimöte.
Avgångskraven och kraven på riksrätt har sin grund i Yoons beslut i tisdags att utlysa undantagstillstånd, ett beslut som han omgående tvingades dra tillbaka sedan det röstats ned i parlamentet. Det var första gången sedan diktaturens tid på 1970-talet som en president utlyst undantagstillstånd, ett läge där krigslagar gäller.
Yoon motiverade sitt drag med att oppositionen paralyserar regeringens arbete, bland annat genom att kapa rejält i regeringens budget. Presidenten anklagade oppositionen för att sympatisera med kommunistregimen i Nordkorea.
Minister avgår
Beslutet chockade landet och omvärlden och har skärpt den politiska krisen i landet.
Yoon har inte uttalat sig, eller visat sig offentligt, efter tisdagens uppslitande timmar.
Krisen har krävt ett första ministeroffer. Presidenten har sagt ja till försvarsminister Kim Yong-Hyuns begäran att avgå. Kim har sagt att det var han som gav ordern som gjorde att soldater ur en specialstyrka för krislägen gick in i parlamentet när presidenten hade utlyst undantagstillstånd.