Parad genom Stockholm för fritt Kina
En parad genom Stockholm på Nobeldagen uppmärksammade 16 miljoner avhopp från det kinesiska kommunistpartiet. (Foto: Lilly Wang/Epoch Times)


På söndagen den 10 december hölls en parad, ordnad av Svenska Tuidangcentret, som vi tidigare berättat om. Samtidigt som kyla och vackert väder kom till huvudstaden kunde julshoppande stockholmare se mellan 100 och 150 personer manifestera sitt stöd för de 16 miljoner kineser som hittills trätt ut ur det Kinesiska kommunistpartiet.

En gulklädd trumgrupp som spelade på kinesiska traditionella midjetrummor ledde marschen, som väckte viss förundran och, verkade det, en hel del beundran, där den drog fram, från Medborgarplatsen, via Slussen, förbi Centralen och Sergels Torg till destinationen Norrmalmstorg.

Förutom arrangören Svenska Tuidangcentret, fanns bland annat föreningen Supporting Human Rights In China (SHRIC), Human-Etiska Föreningen, representanter för förföljda folkgrupper i Östturkestan och Inre Mongoliet samt Falun Gong-utövare med i paraden.

Väl där fanns en fotoutställning baserad på Epoch Times Internationals ”Nio kommentarer om kommunistpartiet” och längs hela vägen delades informationsmaterial om Tuidang (utträdena ur kommunistpartiet) ut till de man passerade. Dessutom hölls ett par anföranden av människor som av olika skäl är engagerade i frågan. Intressanta vittnesmål gavs av kineser som själva trätt ut.

Yi Zhang Lu från Svenska Tuidangcentret presenterade de olika talarna och gjorde en kort inledning. Hong Jiang berättade sedan om hur hon gick med i kommunistpartiet för över 40 år sedan när hon var universitetsstudent i Peking och hur massakern på Himmelska fridens torg 1989 blev en vändpunkt för henne. Hon gick ur partiet dagen efter. Trots att det inte var olagligt kom polisen hem till henne redan samma natt och grep henne. Hon sade att hon var stolt över att ännu en gång, efter att de Nio kommentarerna publicerades, ha trätt ut, offentligt, under sitt eget namn, och uppmanar alla kineser att göra detsamma.

Zhihe Li, en Falun Gong-utövare som tvingats fly Kina undan förföljelsen, berättade bland annat om hur han redan på morgonen förvarnats av sin arbetsgivare om den ökända ”självförbränningsincidenten” på Himmelska fridens torg, och när han gick dit fann han torget avspärrat för förberedelserna. Han bar därmed personlig vittnesbörd om att händelsen där påstådda Falun Gong-utövare tände eld på sig själva var en av regimen förberedd och iscensatt bluff. Han sade att han gått med i kommunistpartiet av själviska skäl (om man vill vara framgångsrik i Kina måste man nästan vara medlem) men att det är det han ångrar mest i sitt liv.

Ying Liu berättade att hennes syster gripits olagligt, avskedats från sitt jobb som lärare och dömts till tre års fängelse för att ha spridit de Nio kommentarerna och deltagit i den välkände kinesiska advokaten Gao Zhishengs globala hungerstrejk. Hon får inte ha någon kontakt med sin familj och tilläts först nyligen överklaga domen, efter ett flertal försök. Ying Liu vädjade till åhörarna om hjälp för sin syster och ett stopp på förföljelsen av oskyldiga människor i Kina.

Förutom dessa hölls även tal av Cheng Zhishong, före detta kinesisk dissident, numera kommunpolitiker för socialdemokraterna, Chen Maiping, internationell sekreterare för det oberoende kinesiska PEN-centret, Svenska FN-föreningens representant Dan Alfjorden, Filip Björner som är styrelseledamot i Human-Etiska föreningen och talade om sin förståelse av marxismen som ideologi och varför död och förtryck med nödvändighet alltid följer i dess spår, samt Petra Lindberg, ordförande i SHRIC. Den sistnämnda talade om kommunistpartiets historia som har de mest grova människorättskränkningar världen skådat, och uppmanade alla att förstå att detta på intet sätt ligger i det förgångna, utan pågår än idag med oförminskad styrka. Hon avslutade dock med orden:

– Vi bör verkligen stödja kinesernas mod att ta avstånd från kommunistpartiet och dess anslutna organisationer och glädjas åt det ljus som nu tänts i Kina!

    


Traditionella kinesiska trummor höll takten medan paraden tågade genom centrala Stockholm på söndagen. (Foto: Lilly Wang/Epoch Times)

Traditionella kinesiska trummor höll takten medan paraden tågade genom centrala Stockholm på söndagen. (Foto: Lilly Wang/Epoch Times)