Övergivna barn överlever självmordspakt
Barnen får klisterlappar av föreståndaren för Sun Village som är ett hem för barn i åldern 1-18 vars föräldrar är antingen i fängelse, döda eller har övergett sina barn. Hemmet är beroende av både inhemska och utländska donationer (Foto:AFP/Frederic J. Brown)


Efter ett självmordsförsök har man lyckats rädda fem grundskoleelever i Kinas Shaanxiprovins. Sjätteklassarna från staden Fufeng i länet Xinglin drack gift tillsammans på morgonen den 3 juli. Bybor som gick förbi såg ungdomarna och tog dem till sjukhuset.

Tre av dem undersöktes och skickades hem och två andra är utom fara efter att ha fått behandling. Fyra av dem är ”övergivna” barn, till föräldrar som är migrantarbetare.

Pediatriska institutionens vice direktör Lin Zhanyuan, som hjälpte till i räddningsaktionen, sade att barnen hade druckit läsk blandat med gift. Kemisk undersökning visade att giftet var ett ogräsmedel, enligt rapport från kinesiska Business Review.

Efter händelsen vägrade alla ungdomarna tala med media. Ma Dehuai, som bor i samma by, sade att enligt vad han fått fram gick fem av barnen till Xiaohuas (alias) hem för att fira hennes födelsedag den 2 juli. Xiaohuas mor gick ut för att besöka en släkting och hennes pappa arbetade utanför staden. Efter att ha druckit två förpackningar med öl gick de fem barnen ut.

Barnen diskuterade hela natten lång vid ett lokalt tempel och bestämde sig för att begå självmord tillsammans, sade Ma. Två av dem svalde en halv flaska med icke identifierat gift blandat med läsk medan de tre andra spottade ut det.

Ett av barnens mamma sade att hennes make arbetade utanför staden. Hon vet inte hur bra hennes barn presterar i skolan eftersom hon inte kan läsa. På frågan varför barnet skulle dricka gift, blev modern tyst.

Modern till en annan pojke som försökte begå självmord, sade att hon och barnets far båda arbetade i andra städer men kommit hem efter händelsen. Av de övriga tre barnen som försökte begå självmord har bara ett sina föräldrar hemma. De andra två är också ”övergivna” landsbygdsbarn.

Nanfang Daily genomförde nyligen en del forskning kring dessa ”övergivna” barn. I Tanglous folkskola i länet Liannan i Guangdongprovinsen finns det 64 sådana barn. Ett av barnen är 11 år gamla Chen Fuxian. Hennes föräldrar arbetar i staden Foshan. Hennes äldsta syster och den tredje systern studerar i internatskola, medan den andra systern arbetar utanför staden. Huset som hon bor i faller nästan samman. Eftersom golvet är ett jordgolv blir det efter regn till lera där man fastnar med skorna. Chen går till en bäck för att tvätta sina kläder varje dag efter skolan och går till ett fält för att plocka lite grönsaker som hennes farbror har planterat och som hon sedan tillreder. Förutom detta måste hon göra allt hushållsarbetet. Hon har heller inga vårdnadshavare.

Det finns 80 ”övergivna” barn i Heng Gangs grundskola i staden Maoming i Guangdongprovinsen. Fjorton år gamla Lin Xincheng bor med sin farfar och farmor och träffar sina föräldrar bara en gång om året. Under dagen har han kamrater att leka med varför han inte saknar sina föräldrar alltför mycket. Men när han ligger i sängen om natten är det en annan historia.

– När jag inte kan somna känner jag mig mycket ensam. Jag saknar framför allt min pappa. Ibland kan jag hålla i min filt och gråta, sade Lin.

Enligt en forskningsrapport av All-China Woman’s Federation med titeln ”Education Problem for Left-Behind Children in the Rural Areas” har 30 procent av de 5,8 miljoner ”övergivna” barnen psykologiska problem och 45 procent av dem ”känner sig ensamma”.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/38852/