Över 2000 personer protesterade mot gripanden och föroreningar
Över 2000 invånare i byn Paibian i Guangdongprovinsen protesterar framför Putians stadshus på morgonen den 22 oktober för att gripna aktivister från byn ska släppas. (Foto: The Epoch Times)


Ett utdraget bråk mellan lokalinvånare angående hur en keramikfabrik släpper ut föroreningar har brutit ut i protester, gripanden och kravallinsatser. När ett dussintal aktivister från byn Paibian, i Jiedong-häradet i Guangdongprovinsen, greps på morgonen den 22 oktober, begav sig tusentals människor till det lokala regimkontoret och krävde att de skulle släppas.

En Epoch Times-reporter intervjuade byborna på plats. Enligt en man vid namn Lu hade inga legala procedurer följts och ingen visste vart de gripna byborna förts. Han sade att mer än 2000 personer deltog i protesten.

En annan demonstrant, Chen, sade att hans väns make inte bara greps, utan även fick sina pengar och sin mobiltelefon konfiskerade. 

– Jag vet inte var det var för sorts poliser, de visade ingen legitimation, de bara slog in dörren och rusade in i huset. Jag såg poliserna föra bort en kvinna som bara hade underkläder på sig, sade Chen.

– Det är kaotiskt, kravallpolisen är här. Den högste ämbetsmannen vägrar komma ut och prata med oss, tillade han.

Byborna klagar på att utsläppen från keramikfabriken satt deras hälsa och livskvalitet på spel.

– Utsläppen luktar som desinfektionsmedel. Det är förskräckligt, jag blir yr av det. Min grannes bambuskott slutade växa och skolbarnen måste täcka för mun och näsa, sade Chen.

Keramikfabriken i fråga ligger mindre än 50 meter från ett bostadsområde och en lågstadieskola med 900 elever. Enligt rapporter har eleverna visat symptom som hosta, halsont, yrsel och bröstsmärtor.

Det finns inget rinnande vatten, utan byborna får sitt dricksvatten från grävda brunnar. Fabriken släpper även ut avloppsvatten som går ner i marken och förgiftar lokala vattenkällor. Byborna har även klagat på höga ljud från fabriken.

Det har även drabbat intilliggande byar. Invånare klagar på att luftburna föroreningar har gjort så att en stor mängd grödor har vissnat.

Byborna gick först till miljöskyddsbyrån med sina klagomål och fick då veta att fabriken övervakades och saknade tillstånd eftersom den inte klarade miljökraven. De lokala regeringstjänstemännen agerade inte för att hjälpa invånarna och fabriken svarade inte heller på klagomålen.

För två månader sedan beslutade sig invånare i de drabbade byarna att ta saken i egna händer. Tusentals personer samarbetade för att sätta upp vägspärrar vilket hindrade fabriken från att transportera material. De krävde också att fabriken skulle flytta från området.

På kvällen den 9 augusti bröt slagsmål ut mellan invånare och fabriksägarna. En invånare sade till Epoch Times att fabriksägaren hotade att köra över dem med lastbilar. Han hotade även med att spränga en oljetank i fabriken vilket skulle ha satt eld på hela byn.

Dessutom ska ägaren ha skrutit med att han betalat en ämbetsman i stadsledningen en miljon yuan och att han inte var rädd för byborna.

 

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/24260/