Oklar framtid för kinesiska statstelevisionens nyårsgala
Tung smog omger China Central Televisions (CCTV) högkvarter i Peking den 18 januari 2012. Inga tillkännagivanden har gjorts om CCTV:s nyårsgala nästa år, vilket sätter fart på spekulationer om att den kan ha ställts in på grund av de pågående skandalerna på stationen. (Foto: Ed Jones/AFP/Getty Images)


Varje år i juli, eller senast augusti, brukar kinesiska statliga medier med pompa och ståt meddela vem som ska regissera China Central Televisions nyårsgala, det kinesiska kommunistpartiets främsta årliga propagandafestival, där regimens meddelanden kläms in mellan skämt och glittriga klänningar.

Men nu när halva september har gått har det inte kommit ett ord från CCTV om galan, vilket har gett näring åt frågor och spekulationer i pressen om att evenemanget kanske inte kommer att hållas 2015.

"Ingenting är på gång," sade en kvinna vid namn Ding, som är ansvarig för marknadsföringen av galan, enligt Pekingbaserade Jinghua Times. När hon pressades av reportern om huruvida galan ställs in 2015, sade hon att hon inte hade någon kommentar.

"Det finns inga nyheter. Det har inte börjat. Just nu har jag inte någon kommentar … Jag har inte hört något om att ställa in," sade Li Xinyan, CCTV:s avdelningschef, enligt Peng Pai, en ny, statligt finansierad internettidning.

Enligt vissa spekulationer som försöker förklara förseningen kan CCTV ha varit alltför upptagen med en massa korruptions- och sexskandaler i år, och med de uppmärksammade gripandena av CCTV:s tidigare biträdande chef Li Dongsheng, tidigare chefen för ekonomikanalen, Guo Zhenxi, det kända nyhetsankaret Rui Chenggang, samt biträdande chefen för ekonomikanalen, Li Yong.

Hundratals CCTV-anställda har förhörts och många avskedades och greps för att ha hjälpt dessa personer.

Särskilt Li Dongsheng
ska ha använt sin position på CCTV för att förmedla unga, attraktiva kvinnliga tv-värdinnor och reportrar till högt uppsatta kommunistiska partitjänstemän, enligt uppgift även till Zhou Yongkang, den före detta chefen för Kinas inhemska säkerhet, som nu utreds för korruption. Efter sin tid på CCTV ledde Li Dongsheng 610-byrån, det Kinesiska kommunistpartiets utomrättsliga, hemliga polis som används för att samordna förföljelsen av Falun Gong.

En annan möjlig orsak till förseningen, som är av det lite mer oskyldiga slaget, är att det kinesiska nyåret infaller den 19 februari nästa år, i stället för som i år i januari 2014.

Vad det än beror på att inget meddelande har gått ut än, så blev kinesiska internetanvändare uppsluppna av att galan kan ha slopats helt.

En nätanvändare med
användarnamnet "nordlig jägare" skriver på Weibo, Kinas version av Twitter: "[Galan] är dåligt gjord. Sluta slösa med pengar."

Användarnamnet "Feng Liu Yun Shi," som kommenterade nyheterna på Sina, en populär nyhetssajt, sade: "Så, årets gala var alltså den sista … Att titta på galan är slöseri med el."