Ögonvittnen till fruktan i Dafur
Barnen i ett läger för interna flyktingar i utkanten av Nyala, södra Dafur.


Nyala, södra Darfur – Amina Terab, 38 år och fyrabarnsmor kom till El Sereif-lagret för nästan ett år sedan, efter det att hennes man och två barn hade dödats av Janjaweed i en attack på en by där hon bodde.

– Jag vaknade tidigt för att gå till marknaden med mina två döttrar, fem och elva år. Kvar i hemmet var min man och två söner, fem och elva. Det var en lång promenad men jag gick en gång i veckan för att få tag på vad vi behöver. Det var inte alltid jag tar med båda döttrarna, sade Amina Terab.

– När jag återvände var vår by förstörd. Kroppar låg överallt på sanden. Jag såg min man liggande med ansikten nedvänt. Han hade skjutits tre gånger… Jag tittade överallt för mina söner men inte kunde hitta dem. Ingen såg vad som hände med dem. Varje natt ber jag för att de ska vara i livet och att jag kan träffa dem igen.

Överlevande från attacken sade att Janjaweed brukar utföra sina attacker tidigt på morgonen när människor sover djupt. De har vita överrockar på sig och är beväpnade med AK-47:or som troligen kommer från den sudanesiska regeringen. De förflyttar sig med häst eller kamel,  har vapen i beredskap och anfaller i styrkor på hundratals personer.

Oavsett om de vill skapa terror genom massvåldtäkter och plundringar eller masslakter, som den amerikanske regeringen beskriver som folkmord, är deras primära mål troligen att eliminera de svarta bondesamhällena i Dafur. Abakar Djouja, en 30 årig flykting i Al Salaam var hemma i byn när Janjaweed kom.

– Det var fem på morgonen. Jag hörde gevärskott och skrik. Jag tog på min yngsta dotter som är två år, och sade till min fru och de andra barnen att följa mig. Vi sprang så fort vi kunde. De brände hus och skött på alla. Det var fruktansvärt. Jag såg min granne som bar på två av sina barn och försökte att fly som vi, men de sköt honom. Jag såg honom falla till marken. Det fanns inget jag kunde göra, sade Abakar Djouja.

Abakar presenterade mig för sin avlidna grannes änka som nu bor bredvid dem i Al Salaam. Hon grepp tag i miin hand och berättade för mig att hennes man hade dödats, vilket lämnade henne ensamt med tre barn att ta hand om.

– De har tagit allt ifrån mig, sade hon.

Nansi Fadoul, en 19 årig flykting i Al Salaam-lägret blev brutalt våldtagen av två Janjaweed-män för sex månader sedan. Trots att det är en skam att vara våldtagen, enligt den sudanesiska kulturen, pratade hon öppet om det. Hon berättade för mig att hon hade gått och hämtat vatten från en brunn utanför byn.

– Jag såg att de kom gående mot mig. Jag sprang men en av dem fångade mig. Han slog mig och tryckte mig på marken. De attackerade mig, slog mig med näven – skar mig i ansikte. Båda männen våldtog mig och lämnade mig där, sade hon.

En läkare som tillhör en icke-statlig organisation på lägret har sagt till henne att anfallet har orsakat allvarliga inre skador som har gjort henne steril. En annan läkare på ett av lägren nära Nyala och som vill vara anonym berättade för mig att han aldrig har sett så hemska skador från en våldtakt.

– En del av skadorna är fruktansvärda. Vad dessa kvinnor har gått genom orkar man inte tänka på, sade han.

En kvinna från en annan icke-statlig hjälporganisation vill också vara anonym när frågan om våldtäkter tas upp för diskussion, därför att den sudanesiska regeringen har kört bort dem som uttalar sig i pressen.
 
– När en kvinna går utanför lägret för att hämta pinnar för elden är de sårbara. Vi har flera rapporter om överfall och våldtakt, sade hon.

Människor här har lidit oerhört och listan på fruktansvärda berättelser är ändlös. Det har inte gjorts räder runt Nyala på tre månader nu men konsekvenserna av tidigare attacker varar länge och har orsakat stora skador.  Söder om Nyala pågår räder – många liv är förstörda och fler familjer splittras.

FN har uppmanat alla rebellgrupper att ansluta sig till fredsavtalet för Dafur (Darfur Peace Agreement), vilket den största rebellgruppen och Sudans regering undertecknade i maj. Avtalet kan inte genomföras om inte alla grupper är med. Om inte överenskommelsen förverkligas och Janjaweed avväpnas kommer ingenting att förändras. En läxa för regeringen är att det är mycket lättare att beväpna än att avväpna.

Författaren skriver från Darfur och använder namnet Jonathan Erasmus med anledning av sin personliga säkerhet.

Artikeln kan läsas på engelska här:
http://www.theepochtimes.com/news/6-7-26/44265.html

Fakta: Janjaweed

Janjaweed är milisstyrkor värvade från olika kringvandrande etniskt arabiska grupper. De är tränade, beväpnade och försörjda av den sudanesiska regeringen, enligt Human Rights Watch. Under förvändning att kuva rebellgrupper har regeringen utnyttjat Janjaweed för att döda, plundra och våldta även civila befolkningen.