ÖB Micael Bydén varnar för ökad risk för konfrontation i Sveriges närområde. Han pekar också på att Ryssland visat upp en förmåga att kunna slå till snabbt.
Den relativt nytillträdde överbefälhavaren Micael Bydén höll sitt första tal på Folk och försvars årliga konferens i Sälen. Han betonade visserligen att man inte ser något direkt militärt angreppshot mot Sverige, men varnade samtidigt för konflikter i vårt närområde.
– Vi ska vara medvetna om att vi löpande utsätts för underrättelseinhämtning och påverkanskampanjer. Vi vet också att områden i vårt närområde, Östersjön och i växande omfattning Arktis, utgör friktionsytor mellan Ryssland och väst, säger Bydén.
– Detta ökar risken för konfrontationer i vår omedelbara närhet.
Större dynamik
Bydén pekade också på att Ryssland i Syrien under hösten visat upp en förmåga att slå till mot mål utanför landets gränser med flyg- och sjöstridskrafter och med kryssningsrobotar. Samtidigt har Ryssland kunnat transportera tung materiel och trupp.
– Det här belyser att ett angrepp skulle kunna ske under mycket korta tidsförhållanden även i vårt eget närområde, säger ÖB.
Han betonade att situationen i dag är i grunden annorlunda än när Sveriges förberedde sig för storskalig invasion under kalla kriget.
– Situationen i dag präglas av mycket större dynamik med användande av hybrid krigsföring med dess inslag av överraskning och påverkan. Det här skapar en gråzon mellan fred och krig.

Försvarsminister Peter Hultqvist uppger för DN att Sverige ska teckna ett försvarsavtal med Danmark. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Militärt avtal
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppgav i sitt tal att ett militärt samförståndsavtal för fredstid med Danmark ska undertecknas på torsdag.
Det handlar bland annat om informationsutbyte, dela lägesbild över vad som händer i Öresundsregionen och att säkert kunna kommunicera mellan varandra.
– Det handlar också om att använda varandras hamnar och flygbaser, samt förberedelser för att under vissa förutsättningar kunna ha tillgång till varandras territorium, säger Hultqvist.
Under 2014 rapporterades om incidenter när ryska signalspaningsplan varit nära att kollidera med passagerarflyg nära Kastrup. Dessa händelser har enligt Hultqvist drivit på avtalet, uppger DN.
Sverige har ett liknande avtal med Finland.