Nyårsparad i Chateau de Chantilly - bara för att det är kul
Clownbilen fanns med bland de cirka 1200 deltagarna i paraden. (Foton:Epoch Times/Hans Bengtsson).


En parad bara för att ha kul; det ordnades på nyårsafton i Chateau de Chantilly utanför Paris. Ungdomar från Europa och USA samlades där för att kasta ut det gamla och tåga in det nya året längs byns huvudgata som ändar vid det praktfulla slottet från 1800-talet.

Temat för paraden i Chateau de Chantilly är – inget, säger arrangören Bob Bone från England. Det finns så mycket problem i världen så att bara ha lite kul på nyårsafton är inte fel, resonerar han.  

En clownbil med fyra rödnästa män som rullar runt mellan sätena och emellanåt är på väg att falla ur ekipaget och vars färgglada kaross kan höjas till ett par meters höjd, illustrerar väl den ambitionen.

Många av deltagarna håller hög internationell klass. Amerikanska cheerleaders, tomteflickor, Mini Coopers, Lotusbilar, de sistnämnda med kärlek för däckgnissel, riddare och personer i gammaldags kläder, afrikanska trum- och dansgrupper, med mera med mera fanns bland de cirka 1 200 deltagarna. Bob Bone nämner särskilt marschorkestern från Ramona High School i USA, och den franska orkestern från les Savoiseries, med sin lite vildare stil.

En annan marschorkester som deltog, The European Tianguo Marching Band, med medlemmar från flera europeiska länder, hade världspremiär på nyårsafton. Det är en prestation med tanke på att de cirka 150 medlemmarna hade spelat ihop endast under några dagars gemensam träning mellan jul och når.

Bob Bone nämner, när Epoch Times hittar honom i paradvimlet, att detta bara är ett av de många internationella nöjesevenemang som han arrangerar. I attachéväskan letar han fram en broschyr om den 21-årsjubilerande nyårsdagsparaden i London som brukar samla 10 000 människor.

I Chateau de Chantilly är det  femtonårs-jubileum. Upphovet var nyårsdagsparaden på Trocadero i Paris, som borgmästaren i Chateau de Chantilly råkade se. Han frågade Bob Bone om han inte kunde arrangera något liknande i hans stad. Och visst kunde han det.  För han tycker om att ha kul.

–         En sådan här politiskt inkorrekt sak skulle vi aldrig kunnat göra i England, med bilar utan säkerhetsutrustning, lotusar som spinner på asfalten och allt, säger Bob Bone.

   


En afrikansk trum- och dansgrupp i glada färger.

En afrikansk trum- och dansgrupp i glada färger.


The European Tianguo Marching Band, med medlemmar från flera europeiska länder, hade premiär i paraden.

The European Tianguo Marching Band, med medlemmar från flera europeiska länder, hade premiär i paraden.


Paraden i Chantilly är bara ett av de många internationella evenemang som Bob Bone från England arrangerar.

Paraden i Chantilly är bara ett av de många internationella evenemang som Bob Bone från England arrangerar.