Nya signaler om att Kinas förre ledare kan rensas ut
Förre partiledaren Jiang Zemin under den 18:e partikongressen i Peking, 14 november 2012. Signaler i en nyutkommen bok med tal av Kinas nuvarande ledare Xi Jinping tolkas av experter som att Xi kan komma att agera mot Jiang Zemin under 2016. (Foto: Wang Zhao/AFP/Getty Images)


Kinakännare menar att snaran nu dras åt kring förre partiledaren Jiang Zemin, i den maktkamp som pågår mellan hans fraktion inom partiet och dess nuvarande ledning. Det senaste tecknet är en bok med tal som partiledaren Xi Jinping just har låtit publicera.

Att tolka vad Kinesiska kommunistpartiets ledare egentligen menar är en konst. Inte sällan använder man ytterst vaga och subtila antydningar, som dock kan vara nog så tydliga för de insatta.

Ett exempel nyligen är partiledaren Xi Jinpings litterära anspelningar i tal om partidisciplin som han höll förra året. Enligt Kinakännare är de tydliga signaler från Xi till sin politiske motståndare Jiang Zemin och dennes allierade, och kanske ett tecken på att Xis antikorruptionskampanj kommer att nå de allra högsta skikten inom partiet i år.

En sammanfattning av talen – som offentliggjordes den 3 januari, samlat i en bok – publicerades av People’s Net, webbupplagan av partitidningen People’s Daily.

Uppenbar referens till Jiang

I ett tal nämner Xi Jinping att vissa partiledare har ”etablerat en fraktion”, samlat på sig ”absolut makt” och har ”stor potential att dominera”. Dessutom använde han uttrycket ”Taishang Huang” i sammanhanget.

Taishang Huang är en gammal kinesisk titel för en kejsare som avgått och gett makten till en annan härskare. I modern tid har begreppet använts för pensionerade partiledare som ändå fortsätter att dra i trådarna bakom kulisserna, som ett slags grå eminenser.

Det här stämmer så bra in på Jiang Zemin att ”alla kineser omedelbart kommer att koppla Xis referens till Jiang”, enligt Li Ding, som är senior forskare på Washingtonbaserade Chinascope, som specialiserar sig på att översätta och analysera partidokument.

– Det är bara ett steg bort från att faktiskt namnge någon, sade han.

Årskrönika Kina: Fem nyheter från 2015 som kastar skuggor in i framtiden

Flera tecken

Xia Xiaoqing, politisk analytiker på Epoch Times kinesiskspråkiga utgåva, tror också att Xi Jinping anspelar på Jiang Zemin i sina tal. Tillsammans med de omfattande reformerna av Kinas militär sänder detta budskapet att ”Jiang Zemin är målet för antikorruptionskampanjen under 2016, och att alla större politiska manövrer kommer att vara relaterade till detta”, sade han.

Flera tecken tyder på att 2015 var året då Xi Jinping ringade in Jiang Zemin och förberedde sig på att sätta in stöten, menar Xia: Många av Jiangs allierade har rensats ut under året, men det gjordes utan något större PR-oväsen, vilket antyder att ett större mål hägrar. Dessutom har antikorruptionskampanjen gått hårt åt den statliga telekomindustrin där Jiang Zemins son, Jian Mianheng, har sin maktbas.

Andra tecken på att Jiang hänger löst är en hårt formulerad ledarartikel i People’s Daily, som allmänt tolkades som att vara riktad mot Jiang, och att en minnessten med en inskription av Jiang Zemin togs bort från kommunistpartiets skola för partikadrer i Peking.

15 års fängelse för tjänsteman som förskingrat miljoner och förföljt falungong