Niijima - världens nyaste ö
Världens nyaste ö Niijima. (Foto: Japans kustbevakning)


Världens nyaste ö Niijima, steg upp ur havet utanför Japan efter ett vulkanutbrott längs den västra kanten av ”Eldringen” i Stilla havet.

Den nya ön stack upp ur Stilla Havet efter vulkanutbrottet knappt 96 mil söder om Tokyo.

Nasa har nu släppt nya bilder av ön i naturlig färg ur tre olika perspektiv. Bilderna har tagits av den japanska kustbevakningen och en satellit.

”Vattnet runt ön har missfärgats av vulkaniska mineraler och gaser och sediment från havsbotten som rörs upp av det pågående vulkanutbrottet. De svaga vita puffarna som syns ovanför mitten och sydvästra delen av ön kommer troligen från ånga och vulkaniska gaser från vulkanutbrottet”, skriver Nasa.

Niijima steg upp ur havet efter ett vulkanutbrott den 20 november. Den ligger nära Nishino-shima, en ö som dök upp 1973.

Från början trodde forskarna att ön skulle sjunka tillbaka ner i havet. Men nu tror forskare från Japans meteorologiska institut att ön förmodligen kommer att finnas kvar minst ett par år och kanske till och med permanent.

”I början av december hade Niijima vuxit till 5,6 hektar, ungefär tre gånger sin ursprungliga storlek. Den sticker upp 20 till 25 meter över havsytan”, uppger Nasa.

Översatt från engelska


Avståndsbild på ön. (Foto:Japans kustbevakning)

Avståndsbild på ön. (Foto:Japans kustbevakning)