Myndigheternas dödssiffra efter jordskredet i Gansu alldeles för låg
Överlevande invånare täcker kroppen av en avliden släkting som vilar på en slags bår mitt i spillrorna efter jordskredet, medan räddningsarbetet fortsätter i Zhouqu den 11 augusti, i nordvästra Kina Gansu-provinsen. (Foto: Frederic J. Brown / Getty Images)


Den 7 augusti orsakade ett jordskred enorm förödelse i Gansuprovinsen i nordvästra Kina. Kinesiska myndigheter har rapporterat 702 dödsfall och 42 skadade och 1042 personer som fortfarande saknas. En lokalinvånare som var inblandad i räddningsarbetet menar dock att dödssiffran är mycket högre.

Byn Yueyuan är den största i häradet Zhouqu och var den första som träffades av skredet. Den är även bland de hårdast drabbade, enligt Beijing Morning News. Epoch Times talade med Zhao Feng som bor i Yueyuan. Han sade att det bor över 2000 personer i byn och att hela området begravdes på några minuter.

Yin, som var involverad i räddningsarbetet, berättade för Epoch Times vad han bevittnat.

– Det var så många hushåll som begravdes, mellan 700 och 800. Bara i Yueyuan försvann över 300 hus och dussintals hus försvann i byn Shannian också. Grundskolan och det öppna universitetet kollapsade också och många människor stängdes in, sade han.

– Hela huvudgatan i Beiguan, Zhongjie, Simen och Chengguan begravdes. Tegelfabriken försvann. Det var många byggnader där, jag kan inte bedöma hur många människor. De offentliga byggnaderna i Chengguans bydistrikt försvann och en trädodling också. Över 50 hushåll i Luojiayu är borta. De som överlevde var de som hade rest bort i affärer. Jag skulle tro att över 10 000 människor dött.

– Det flöt kroppar nedströms i Bailongfloden. Den här morgonen bärgades trehundra kroppar vid flodbanken vid Longnan-delen av Bailong. Många sköljdes ner från Zhouqu. Över hundra kroppar flöt ner till Erhekou-delen av floden. Många andra har inte grävts ut ur leran, tillade Yin.


Lokala invånare sade att jordskredet begravde hela byar. (Frederic J. Brown / AFP / Getty Images)

Lokala invånare sade att jordskredet begravde hela byar. (Frederic J. Brown / AFP / Getty Images)

Studenten Wang Kai, går andra året på Chongqing University of Technology, men kommer från Zhouqu-häradet, besökte en släkting i Zhouqu och rapporterade vad han såg via Twitter. Hans tweets fick tusentals följare och även hans ljudinspelningar väckte stort intresse.

– Jag kom hit igår. Det är så tragiskt att man inte kan se på det. Flera byar har begravts av jordskredet, säger han på en av inspelningarna.

Under de senaste tre dagarna har soldater och frivilliga sökt igenom bråten efter överlevare i Zhouqu. Men slammet och bråten hindrar fordon från att komma fram till katastrofområdet. Nödhjälpsmaterial kan inte heller levereras effektivt, vilket gör räddningsarbetet ännu svårare.