Motion har en antidepressiv effekt
Ansträngande motion minskar depressiva symptom. (Foto: Miguel Rojo/AFP)


En rapport från Harvard Medical School visar att det är absolut vansinnigt att så många människor tar piller, när två enkla ändringar i livsstilen kan förebygga och behandla en hel del hälsoproblem.

För många år sedan var det en talare som abrupt avbröt sitt tal. Han sade: ”Jag vet att ni är uttråkade av detta ämne och jag är uttråkad, så låt oss sluta och ta en öl.” Jag kände på samma sätt och nästan kastade fram den här kolumnen. Varför bry sig om att slösa papper på något ni redan vet om?

Idag finns det god anledning att bli orolig över de deprimerande ekonomiska nyheterna. Men forskare på Harvard säger att om du är nedstämd över investeringar så resulterar ansträngande motion i femtio procents minskning av depressiva symptom. Detta är exakt samma effekt som patienter uppnår genom att ta antidepressiva mediciner eller genom att gå i psykoterapi.

Forskare tror att fysisk aktivitet kan hjälpa till att öka växandet av hjärnceller eller förbättra kopplingen mellan dem. Fördelarna inkluderar även kamratskap när du motionerar med andra och att få hjärnan att bli fokuserad på något annat än problem. Så är det inte värt att vidta sådana åtgärder innan du sträcker dig efter potentiellt farliga mediciner?

Välgörande med motion och viktminskning

Ledinflammation är en vanlig sjukdom som många människor lider av. Att gå ner i vikt botar inte en artritisk led. Men studier visar att bara genom att gå ner 5,7 procent av kroppsvikten kan ge en välgörande effekt på smärtan och öka rörligheten. I min bok ”Den hälsosamma barflickan” beskriver jag hur motion hjälper till att pumpa in näringsämnen i smärtsamma leder och minska smärtan. Det kan också förebygga behovet av ledersättningar.

Bara användningen av ett stötdämpande skydd under hälen minskar stöten med femtio procent när en fot slår mot marken vid varje steg. För ett smärtsamt knä kan ett stöd och träning för att stärka quadriceps-muskeln i övre benet också minska smärtorna i leden. Dessa metoder kanske inte minskar all smärta, men de bör kunna minska behovet av medicinering.

Den första tanken som slår både patienter och läkare vid diagnosen högt blodtryck är att ta piller. Men för en mildare variant av högt blodtryck är motion, viktminskning, minskad salt-konsumtion och ändringar i kosten något som kan vara tillräckligt effektivt. Bara genom att gå ner några kilo i vikt kan resultera i minskat blodtryck.

Mindre socker, mer mineraler och vitaminer

Att minska mängden socker hjälper också. En ökad mängd kalcium, kalium och magnesium är en kraftfull kombination för att bekämpa hypertoni.

Framför allt behöver det redan välkända faktum accepteras, att träning och viktnedgång är det främsta sättet att bekämpa de ökande problemen med fetma och diabetes. Jag har betonat detta i så många år att du kanske redan sträcker dig efter den där ölen. Men som en fransk filosof en gång sade till sina studenter: ”Allt detta har sagts förut, men det måste repeteras eftersom ingen lyssnade.” Om människor hade lyssnat och hälsomyndigheter hade agerat hade vi inte haft den nuvarande epidemin med diabetes.

Kom ihåg att välbyggda muskler är mer mottagliga för insulin som för bort socker från blodgenomströmningen. Motion och viktminskning kan inte bara förebygga diabetes, utan också motverka behovet av att ta insulin.

Jag ser ett ökande antal patienter som tar mediciner för att minska effekterna av benskörhet. Men många fall av denna sjukdom kan minskas genom regelbunden motion, kalcium och D-vitamin. Det största beviset på att träning fungerar är åsynen av vad som händer med någon som förlorat en arm. Röntgenbilder flera år senare visar att benen i den friska armen har ökat i storlek utan någon medicinering! Behöv det bättre bevis för träningens effekt?

Så där har du det, att välja mellan en ändring i livsstilen eller problemen med bieffekterna av medicinering. Men nog sagt om detta. Nu önskar jag att det vore möjligt att gå ut och dela en öl med alla mina läsare.

Läkaren Gifford-Jones har en privat praktik i Toronto och arbetar som medicinsk journalist.

Mer motion gör gott för själen

Vad är hälsa egentligen?

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri