”Hanna Hirsch Pauli – konsten att vara fri” kan ses på övre plan på Nationalmuseum fram till den 11 januari 2026. Utställningen innehåller Hanna Hirsch Paulis samlade verk och presenterar hennes långa liv.
Den folkkära konstnären Hanna Hirsch Pauli var verksam vid sekelskiftet 1900. Hennes mest ikoniska verk, ”Konstnären Venny Soldan-Brofeldt” och ”Frukostdags”, är välkända och älskade, men hon har också alster som enligt Nationalmuseum är tämligen oupptäckta av allmänheten. En del av dem visas på utställningen ”Hanna Hirsch Pauli – konsten att vara fri”. Där berättas också om hennes hittills ganska outforskade livshistoria.
Hanna Hirsch Pauli växte upp i Gamla stan i Stockholm. Redan som barn studerade hon för August Malmström, som hade en privat konstskola. Sedan väntade studier i Paris och giftermål med konstnären Georg Pauli. Efter ett år i Italien återvände paret till Stockholm, där de fick tre barn. Hanna Hirsch Pauli fortsatte sin yrkesbana som konstnär, och hemmet blev en samlingsplats för kulturpersonligheter.