Misstro mot hur donerade nödhjälpsfonder används
En man som lägger pengar i en insamlingsbössa under en kampanj som hålls av en grupp musiker i Hongkong för att samla in pengar till jordbävningens offer . (Foto: AFP)


Kina har fått ta emot nio miljarder yuan i donationer och material både inifrån Kina och från utlandet efter den svåra jordbävningen i Sichuan.

Analytiker har sagt att 85 procent av donationerna kommer från Fastlandskina, men det är ännu för tidigt att säga om detta är ett tecken på bestående social förändring.

Jordbävningen på 8,0 på richterskalan drabbade Sichuan den 12 maj och dödade tiotusentals människor.

Rapporter från Kina antyder att många människor som bidragit till nödhjälpen är vanligt folk med små inkomster. En lantarbetare ska ha bidragit med 600 yuan, vilket motsvarar en månadslön. Samtidigt har kritik riktats mot många kända miljardärer att de inte bidragit med pengar eller bidragit med för lite.

Den kinesiske skribenten och kritikern Zhao Dagong sade att det finns ett skäl till att miljardärer inte bidrar med mycket pengar och att kinesisk statskontrollerad media inte vågar ta upp detta.

– Jag tror inte att Kinas miljardärer är ovilliga att donera. Frågan är vem de ska donera till. Kommer pengarna att nå katastrofens offer? Kan Kina organisera civila välgörenhetsorganisationer? Det kinesiska kommunistpartiet har monopol på välgörenhetsorganisationer. Eftersom alla donationer gjorts till partiet: hur kommer de att spenderas, med tanke på att så många partitjänstemän är korrupta?

Zhao sade att han och hans kollegor donerat pengar till nödhjälp, men han kände sig inte säker på hur mycket av pengarna som faktiskt kommer nå offren. Han sade att om så mycket som en tiondel av donationerna når de nödlidande skulle han se det som lyckat.

Du Cong, sekreterare för Chi Heng-stiftelsen i Hongkong sade att många kineser känner ett behov av att donera efter att de sett på nyheterna om katastrofen, men om de kommer att fortsätta att donera beror på hur pengarna används.

– Givetvis hoppas jag att processen kommer att vara tillräckligt transparent så man kan se hur pengarna används, men det är för tidigt att säga något, sade han.

Associated Press publicerade en rapport den 19 maj från katastrofområdet i Dujiangyuan där det stod: ”Det var för tidigt att säga huruvida den här generositeten är ett tecken på en bestående förändring. Kinesiska myndigheter förblir vaksamma gentemot NGO:s och medborgare som ger sig in på områden som de ser som sina egna.”

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-5-22/70909.html