Miss World Kanadas far hotas i Kina
Anastasia Lin från Toronto kröntes till Kanadas Miss World den 16 maj 2015. Tre dagar senare hotas hennes familj i Kina av säkerhetsagenter på grund av hennes arbete med människorättsfrågor. (Foto: Andrew Chin)


Människorättskämpen Anastasia Lin kröntes till Kanadas Miss World-representant den 16 maj. Nu hotas hennes familj i Kina. Kinesisk säkerhetstjänst agerade snabbt och hotade hennes far som bor kvar i Kina. Om hon inte slutar med sin opinionsbildning för mänskliga rättigheter kommer hennes far och resten av hennes familj att få betala för det.

På kvällen den 20 maj kom ett telefonsamtal från hennes pappa i Changsha i Hunanprovinsen. Han berättade för henne att han fått besök av kinesiska säkerhetsagenter.

Innan hade han varit så stolt över hennes seger i tävlingen.

– Först var pappa så glad eftersom alla kinesiska medier rapporterade om min vinst och han berättade nyheten för folk i min hemstad och alla var så stolta, sade Lin som växte upp i Changsha.

– Varje dag fick han 100 till 200 gratulationer. Men plötsligt hade något förändrats. Pappa bad mig att sluta göra det jag håller på med.

Familj och vänner berättade att nyheter om henne började försvinna från det kinesiska Internet. Överallt historier där hennes kamp för mänskliga rättigheter nämndes blockerades av Kinas internetcensur.

Sedan fick Lin ett textmeddelande där fadern berättade att säkerhetsagenterna hotade honom.

– De sade att de skulle vända min familj emot mig, precis som de gjorde under kulturrevolutionen, där en far inte erkände sin son och en son avslöjade sin far, sade Lin.

– Min pappa var verkligen rädd och sade åt mig att jag måste sluta med det jag håller på med för annars kommer vi tvingas att gå skilda vägar.

Även om samtalet skrämde Lin sade hon att hon inte var förvånad. Precis som många människorättsaktivister med familj i Kina visste hon att det var ett hot som skulle kunna komma.

– Jag vill inte utsätta min familj för risker men det är just på grund av dem, på grund av den här situationen, som jag måste fortsätta göra det jag gör. Annars skulle allt jag gjort hittills vara förgäves.

Hjärta för mänskliga rättigheter

Född i Kina, utgick den 25-åriga Lins Miss World-kampanj från kampen för mänskliga rättigheter, religionsfrihet och att hon skulle vara en ”röst för dem som inte har någon talan”.

Efter en universitetsutbildning från University of Toronto har modellen och skådespelerskan gjort karriär och varit med i filmer som handlar om människorättsfrågor i hemlandet Kina, som Epoch Times skrev i en tidigare artikel.

Rollen i filmen ”Red Lotus”, där hon spelar en Falun Gong-utövare som fängslats för sin tro, var svår och berörde henne djupt och hon tvivlade ibland på om hon skulle klara av den. Hon var osäker på om hon skulle kunna spela rollen av någon som suttit i fängelse och torterats och ändå förbli orubblig i sin tro. Den rollen påverkade henne mycket.

– Jag var tvungen att intervjua många människor som utsatts för svåra kränkningar. Det var nästan så att ju mer svårigheter de gick igenom desto mer förankrade blev de i sin tro, sade hon.

Lin utövar också Falun Gong, en meditationsmetod som förbjöds och utsattes för svår förföljelse i Kina, sedan den på kort tid fick runt 100 miljoner anhängare i Kina i början på 90-talet. Förföljelsen pågår fortfarande.

Exporterar tyranniet

Fram till i onsdags kväll var rollen i ”Red Lotus” och intervjuerna inför den, det närmaste hon kommit den kinesiska regimens hotmetoder.

– Det är som om de exporterar sitt tyranni utanför Kina. Jag är kanadensisk medborgare. Hur vågar de hota min familj för att stoppa det jag gör i Kanada.

Lin kom till Kanada när hon var 13 år och blev djupt påverkad av vad hon beskriver som ”en anda av frihet” i landet.

Lin säger att hon kommer att använda Miss World Kanada-titel för att driva frågor om mänskliga rättigheter ännu hårdare. Hon planerar att engagera regeringar och personer som har befogenheter att ta itu med problemen med mänskliga rättigheter i sitt forna hemland.

Även om Lin är orolig för sin familj i Kina anser hon att tystnad bara skulle göra regimen djärvare. Det är viktigt att berätta om hotet mot hennes familj. Om hon är tyst skulle det betyda att de kan kontrollera henne.

– Om jag talar om det tror jag det kan skydda min familj, eftersom det sista säkerhetsagenterna vill ha är internationell spridning av att de hotar oskyldiga människor i Kina för att deras dotter i Kanada talar om mänskliga rättigheter.

Översatt från engelska.