Minst 50 kinesiska barn kidnappade i Burma
Det har orsakat ilska bland internetanvändare att de kinesiska myndigheterna inte vidtar åtgärder för att frita den unga gisslan som hålls i Burma. (Foto: AFP / Voishmel)


Enligt den lokala tidningen Yangtze Evening News i Jiangsuprovinsen har sedan förra året över 50 ungdomar, alla män, kidnappats från Shanxiprovinsen och förts till staden Myitkyina i Burma. Kidnapparna hotar med att döda gisslan om inte föräldrarna betalar lösensummor på mellan 50 000 och 80 000 kronor.

De unga kommer från staden Yuncheng i Shanxiprovinsen. De har rapporterats försvunna sedan i augusti 2008. Kort efter deras försvinnande fick föräldrarna telefonsamtal där man begärde olika lösensummor för barnen. Den 1 oktober 2008 fick Zhou Runsheng ett sådant samtal. Vid telefonen fanns hennes son Dawei som grät och sade att han gripits för droghandel vid gränsen mellan Kina och Burma. Zhou hotades därefter med att hon skulle bli tvungen att betala 80 000 kronor till den burmesiska polisen för att rädda sonens liv.

Ungefär en vecka senare fick en granne i byn ett meddelande från sin son. Han sade:

– Jag är i Myitkyina och är så gott som död. Om du inte betalar dem, kanske jag inte lever i morgon.  Två dagar senare fick ytterligare två bybor hotfulla samtal från Myitkyina där någon sade:

– Om vi inte får pengarna, ska vi posta grabbens fingrar till dig.

De flesta föräldrarna väljer att betala lösensumman. Yunnans lokala polis lyckades rädda ett antal offer för några månader sedan. När de funnit gisslan upptäcktes att de blivit utsatta för brutal tortyr. Enligt en inblandad polis hade kidnapparna bevisligen gjort en del verkligt otäcka saker på barnen, bland annat könsstympningar.

En polis från Yunchen sade:

– Detta är vanligt förekommande eftersom vi inte har någon laglig bestämmanderätt i området. Myitkyina kontrolleras av den lokala militären, inte av burmesisk regering.

Enligt en tidning från Peking, säger Xinjing Bao, som sitter i det kinesiska utrikesministeriet, att de gränsrelaterade brotten hanteras av Ministeriet för allmän säkerhet och att utrikesdepartementet därför inte kommer ta något initiativ i frågan.

En officer vid det kinesiska konsulatet i Burma säger att det inte är särskilt troligt att kinesisk militär skulle bege sig över gränsen för att rädda någon i gisslan. Att regimen misslyckats med att agera för att stoppa dessa seriekidnappningar har orsakat ilska bland kinesiska internetanvändare. Vissa har gett förslag på att skapa oberoende frivilliga miliser för att tillsammans bege sig på räddningsuppdrag till Burma.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/content/view/11058/