Markdispyt ledde till slagsmål mellan polis och bybor
Polis blockerade huvudvägarna. (Foto: pp.sohu.com)


Fler än 2000 poliser och andra säkerhetsstyrkor slogs med protesterande bybor i förortstaden Foshan i Guangdongprovinsen den 7 januari. Sammanstötningen varade i tre timmar innan de protesterade skingrades. Fler än 10 skadades och fördes till sjukhus, 48 greps.

Samma dag samlades fler än 200 bybor i Wanshi på morgonen för att stoppa ett domslut som kräver 33 tunnland åkermark i byn. Myndigheterna hade sålt marken till ett företag i augusti 2009 utan att man frågat byborna eller erbjudit dem kompensation. Byborna har hela tiden kämpat emot byggprojektet som planerats där. 

Polis blockerade de största vägarna i området och attackerade folkmassan med vattenkanoner och tårgas. En bybo med namnet Wan sade att polisen låg i bakhåll och sköt vatten mot de bybor som tog sig in på området. 

– De misshandlade oss. De misshandlade till och med en treåring så han fick näsblod. De sköt med vattenkanoner med chili i mot pensionärerna. Vi hade inget annat val än att slå tillbaka. Då sköt de tårgas, sade Wan.

Avspärrningen togs bort ungefär vid 13 tiden. Tolv pensionärer släpptes samma kväll, medan de 36 andra byborna placerades i andra okända byggnader. 

Chen, egen företagare i området, klagade på de vinklade medierapporterna rörande händelsen. 

– De [reportrarna] filmade bara scener på hur bybor kastade stenar, men ignorerade de våldsamma attackerna från polisen. 

Han sade att medierna använde bilder på träklubbor och köksknivar som byborna använt till matlagning som bevis mot dem.

Efter att marken hade sålts fick de cirka 950 byborna ingen kompensation. De överklagade till högre instanser genom att presentera ett ägandebevis från 1953. I december 2009 gick myndigheterna ut med att ägandebeviset var ogiltigt på grund av ”en förändring i markpolicyn” och marken tillhörde sålunda regeringen. 

Beslutet innebar att byborna endast fick behålla 16 tunnland av åkermarken, vilket innebär att var och en av byborna nu har en knapp tiondels kvadratmeter mark till förfogande. 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/28064/
http://www.epochtimes.com/gb/10/1/9/n2780867.htmBybor i södra Kina protesterar mot landockupering. På banderollen: ”Ge oss tillbaka våra lagliga rättigheter.” (Foto: pp.sohu.com)