Maratonlöparna är tillbaka i Boston
Årets maraton hålls på måndagen den 21 april. Förra året detonerade två tryckkokarbomber nära mållinjen och dödade tre människor och skadade fler än 260 andra. (Foto: Andrew Burton/Getty Images)


Bomberna som exploderade vid mållinjen 2013 under Boston maraton har förändrat bilden av maraton för alltid. Även om banan är densamma och många av löparna är de samma, är det andan i tävlingen som har ändrats.

Fler människor än någonsin tidigare är registrerade för att springa i årets maraton som äger rum den 21 april – över 36 000 personer är registrerade, enligt Boston Athletic Association, arrangörerna av loppet. För första gången kommer oregistrerade löpare, så kallade banditer, inte att tillåtas.

För Patti Crookshank, 52, kommer årets maraton bli hennes fjärde. Hon kommer att springa med Boston Police Runner’s Club. Förra året slutade hon loppet bara några minuter innan den första av de två bomberna exploderade vid mållinjen.

– Hon kom i mål och stannade, förmodligen 50 meter efter mållinjen. Jag lade armen om henne och vi gick mot sjukvårdstältet, och sedan exploderade den. Vi såg det och vi kände det, minns hennes man, Randy Crookshank.

Efter att paret hoppat över ett hinder och sprungit från platsen, möttes de av polisen som sprang längs Boylston Street. Patti Crookshank beskriver händelsen ett år senare. När hon tittar bort mot fjärran är minnet av scenen fortfarande levande i hennes tankar.

– För mig är de de verkliga hjältarna eftersom de sprang mot den. Vi sprang bort från bomben, de sprang till den, sade hon.

– Effekten av det var riktigt stark. Vi lämnade platsen utan att veta vem, vad, var och varför, sade Randy Crookshank.

De såg händelseförloppet från sitt hem strax utanför Seattle, Washington.

Paret drabbades inte av några fysiska skador men som för många, som bevittnade explosionerna, har erfarenheten satt sina spår. Det har varit ett år fullt av förändringar för dem och för deras fyra barn, ett år av helande av osynliga sår.

Som så många löpare vände sig Patti Crookshank till sin idrott i nödens stund. Hon slog sitt personliga rekord i Portland Marathon i oktober 2013, hennes första tävling efter Boston. Hon lämnade sitt jobb och arbetar nu för Nike Town i Seattle och en annan lokal sportbutik.

Hon känner att genom att springa igen kommer det att erbjuda några avslut till detta tumultartade år av granskande och utveckling.

Hennes mål är att slå sin bästa tid på 3 timmar och 42 minuter.

– Kommer jag att göra det i Boston? Antagligen inte eftersom Boston är ett så tufft lopp, och det är ganska svårt att springa och hålla takten när man gråter, sade hon.

Patti har satt nytt fokus på sitt liv, fast besluten att göra det hon älskar. Hon fick en tatuering till minne av sin erfarenhet i Boston.

– Jag tror att i den mån det har förändrat oss, som det har förändrat mig, inser man hur kort livet är, man inser hur lyckligt lottad man är och man inser att man får sin styrka från sin tro, sade Patti Crookshank.

Hon drog upp byxbenet och visade sin vad prydd med bilden av en vinge och orden: ”Kämpa den goda kampen. Avsluta loppet. Behåll tron.”

– Paul (som hennes make också kallas) säger så eftersom han är redo, han är redo att gå och dö. Jag för min del vill inte lägga det i förfluten tid eftersom jag känner att det är något pågående, sade hon.

För henne, och för många deltagare, är löpning en motståndshandling att stå upp mot terrorismen.

– Det är en tävling så vi vill ta tillbaka vårt lopp, sade hon.

Boston Marathon har förändrats mycket under 118 år, från en enkel löptävling, en ren friidrottstävling, till ett gemenskapsevent som ses av hela världen med över 10 000 frivilliga, och drar in 150 miljoner dollar till välgörenhetsorganisationer.

Paret träffades i Boston i början av 1980, just när Boston Marathon började ta fart. Båda arbetade på John Hancock när detta finansföretag började sponsra maraton 1986.

Paret var där på det maratonloppet det året men de sprang inte.

– På den tiden sprang jag nästan 5 kilometer och rökte, sade Patti Crookshank.

Randy Crookshank hade den osannolika äran att eskortera Bill Rodgers, fyrfaldige vinnaren av Boston Marathon, till ett drogtest direkt efter att han korsade mållinjen och fick en fjärde plats med en tid på 2:13:35.

Det var en mer avslappnad tävling då. Vem som helst kunde springa oregistrerad.

– På min sluttid har jag sett bilder där hälften av ungarna inte hade nummerlappar, sade hon.

Över en miljon åskådare väntas delta i årets maraton och de förväntas att följa strikta riktlinjer för säkerhet. Lokala tjänstemän i samarbete med Massachusetts Emergency Management Agency, och FBI har arbetat med säkerhetsplanen under de senaste åtta månaderna.

Över 3 500 personer inom brottsbekämpning kommer att vara närvarande, däribland bombhundar och polisens insatsstyrka S.W.A.T. Men vissa saker förändras inte.

– Det är en av de roliga sakerna med att springa Boston [maraton]. Alla är glada. Alla är verkligen stödjande. Samma människor delar ut vattenflaskor, samma människor delar ut apelsiner, säger Patti Crookshank.

I årets verksamhet har man minnesmärken över offren för förra årets bombattentat. En utställning på Bostons allmänna biblioteksavdelning, Copley, visar bara några meter från mållinjen objekt och meddelanden från förra årets improviserade minnesstund och ger besökarna en chans att sätta upp egna meddelanden.

Tusentals samlades för en minnesstund den 15 april som markering för första årsdagen av tragedin. Vicepresident Joe Biden talade vid minnesstunden.

På lördag delade frivilliga utanför Old South Church på Boylston Street ut halsdukar till dem som sprang förra året. Över 7 000 halsdukar postades till Boston från hela världen.

Bill Adams, en volontär, stod i hörnet med halsdukar på armarna och och runt halsen.

– Det finns goda människor i världen. Du lyssnar på nyheterna och du tror inte att de finns. Men vi är här och vi kommer att vara där vid mållinjen och heja på dig, sade han till Patty Crookshank.

Översatt från engelska


Patty Crookshank (till vänster) är en av de 36000 som ska springa årets Boston maraton på måndag. (Foto: Phoebe Ryles/Epoch Times)

Patty Crookshank (till vänster) är en av de 36000 som ska springa årets Boston maraton på måndag. (Foto: Phoebe Ryles/Epoch Times)