Mali rebellernas tal om utbrytarstat avfärdas
En islamistisk rebell från rebellgruppen Ansar Dine, nära Timbuktu i norra Mali, den 24 april. (Foto: Ahmed Ouoba /AFP/Getty Images)


Tuareger och islamistiska rebellers försök att skapa en utbrytarstat i norra Mali, gick om intet förra veckan på grund av de två gruppernas skilda åsikter om vilka lagar som bör införas.

Ansar Dine, den islamistiska rebellgruppen som sägs ha band till al-Qaida, vill ha sin strikta tolkning av sharialagarna medan tuaregerna är mer moderata. Båda grupperna kämpade tillsammans mot den maliska armén i norra Mali i området som tuaregerna kallar sitt fäderneland Azawad.

”Vi godkänner inte slutavtalet eftersom det skiljer sig från den överenskommelse som vi har undertecknat,” sade Ibrahim Ag Assaleh, en representant för tuaregrebellernas National Liberation Front of Azawad (MNLA), till Reuters.

Ansar Dine vill införa sharialagar där vissa brott kan bestraffas med lemlästning.

”En strikt tillämpning av sharialagar, till exempel genom handstympning, godkänner vi inte”, säger en annan källa i MNLA.

Assaleh berättade för nyhetsbyrån att MNLA:s ledare Ag Ghali rest till staden Gao för nya samtal med Ansar Dine för att återuppta försöken att enas.

Bara två dagar tidigare var de två grupperna överens om bildandet av staten Azawad, vilket fördömdes av Malis regering.

Hamadoun Touré, Malis informationsminister, säger att Mali ”kategoriskt avvisar tanken på bildandet av staten Azawad, framför allt en islamisk stat”, rapporterade AFP. Han fortsatte: ”Mali är sekulärt och kommer att förbli sekulärt”.

En sådan stat har oroat USA och regeringar i väst som fruktar att den skulle hysa militanta grupper med kopplingar till al-Qaida.

Översatt från engelska.