AP-fonderna har nog inte brutit mot lagen, men Moderaterna tycker sig ana att de försökt runda systemet när de satsat miljarder på numer konkursade Northvolt.
– Det ser ganska kreativt ut det här upplägget, säger Edward Riedl (M).
De statliga AP-fonderna, förvaltare av svenskarnas pensionspengar, får som grundregel inte köpa aktier i onoterade bolag. Men om fonderna bildar egna riskkapitalbolag är det okej. Och det var vad AP-fonderna gjorde i det här fallet, för att kunna investera i Northvolt.
På begäran av Sverigedemokraterna var de fyra AP-fondcheferna kallade till riksdagens finansutskott för att förklara sig.
Hävdar politiskt styre
Bakgrunden är att den dåvarande oppositionen, regeringspartierna och SD, vill göra gällande att det fanns politisk styrning bakom AP-fondernas beslut att investera i batteritillverkaren.
– Juristernas bästa bedömning är att det här har hållit sig inom lagstiftningen. Men det känns lite som om de har använt den här konstruktionen för att ta sig förbi lagstiftningen, säger Riedl, M-ledamot i finansutskottet.
Mikael Damberg, ledamot i utskottet för Socialdemokraterna som satt i regeringen när investeringarna gjordes, tycker att det är bra att upplägget granskas. Men enligt honom förekom det absolut inte någon politisk styrning.
– Det är glasklart från AP-fonderna, att de inte har tagit någon politisk hänsyn, säger Damberg efter utskottets utfrågning.
"Inte mitt mandat"
Första AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard försvarar upplägget.
AP-fonderna har bildat ett separat riskkapitalbolag, med personal från fonderna, som tagit beslut om investeringen i batteribolaget Northvolt, allt enligt lagen, enligt Magnusson Bernard.
– Jag har inte sagt ja till den här investeringen. Det ligger inte inom mitt mandat, säger hon till journalister på väg in till riksdagens finansutskott.
Det är det bildade riskkapitalbolagets styrelse som beslutar om investeringen, enligt henne. Vd:n säger att det är ett vanligt sätt att bedriva verksamheten, att AP-fonderna sätter upp egna bolag för att kunna investera i onoterade bolag.