Kanske tänker många inte på att den billiga och nyttiga grönsaken gul lök (Allium cepa) har många goda egenskaper.
Gul lök bidrar till exempel med viktiga enzymer för tarmens välbefinnande, och har en utrensande funktion för levern. Den är också full av antioxidanter. Det sägs att den gula löken till och med skulle vara bättre än vitlöken, och förebygga många cancerformer, enligt en forskargrupps studie på Mario Negri-institutet i Milano.
Ingefära, vitlök och peppar är goda kompanjoner. De har enligt tradition använts i liknande sammanhang. Lök och dinkel ger protein och fibrer till rätten.
Njut av soppan som inte bara värmer skönt utan också kan hålla förkylningen borta.
Löksoppa (4 personer)
Det här behövs
1-2 gula lökar
2-3 msk bra grönsaksbuljong, helst glutamatfri
1,5 liter vatten
1 dl hel dinkel
1 krm cayennepeppar
1 krm ingefära
olivolja eller rapsolja att steka i
Tillsätt efter smak
soja
vinäger
malen torkad vitlök
några droppar pepperoniolja om man önskar extra hetta
Gör så här
Koka dinkeln i ungefär 2 dl vatten i ca 20-30 min (kan med fördel göras i förväg).
Skala och skär löken i tunna skivor, bryn dem gyllene i rikligt med olja tillsammans med cayennepeppar och ingefära. Häll på vatten och buljong och låt koka upp.
Lägg i den kokta dinkeln och låt småputtra tills löken är helt mjuk och smakerna satt sig.
Servera ett gott, grovt och mättande fullkornsbröd med ost och smör till. Eller gratinera soppan i ugnen på klassiskt vis med brödtärningar och osttäcke toppad med timjan.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.