loading
Foto: Sabine van Erp/Pixabay
Foto: Sabine van Erp/Pixabay
Mat

Ljuvligt doftande och het löksoppa

Epoch Times

Kanske tänker många inte på att den billiga och nyttiga grönsaken gul lök (Allium cepa) har många goda egenskaper.

Gul lök bidrar till exempel med viktiga enzymer för tarmens välbefinnande, och har en utrensande funktion för levern. Den är också full av antioxidanter. Det sägs att den gula löken till och med skulle vara bättre än vitlöken, och förebygga många cancerformer, enligt en forskargrupps studie på Mario Negri-institutet i Milano.

Ingefära, vitlök och peppar är goda kompanjoner. De har enligt tradition använts i liknande sammanhang. Lök och dinkel ger protein och fibrer till rätten.

Odling av gul lök.

Njut av soppan som inte bara värmer skönt utan också kan hålla förkylningen borta.

Löksoppa (4 personer)

Det här behövs

1-2 gula lökar

2-3 msk bra grönsaksbuljong, helst glutamatfri

1,5 liter vatten

1 dl hel dinkel

1 krm cayennepeppar

1 krm ingefära

olivolja eller rapsolja att steka i

Tillsätt efter smak

soja

vinäger

malen torkad vitlök

några droppar pepperoniolja om man önskar extra hetta

Gör så här

Koka dinkeln i ungefär 2 dl vatten i ca 20-30 min (kan med fördel göras i förväg).

Skala och skär löken i tunna skivor, bryn dem gyllene i rikligt med olja tillsammans med cayennepeppar och ingefära. Häll på vatten och buljong och låt koka upp.

Lägg i den kokta dinkeln och låt småputtra tills löken är helt mjuk och smakerna satt sig.

Servera ett gott, grovt och mättande fullkornsbröd med ost och smör till. Eller gratinera soppan i ugnen på klassiskt vis med brödtärningar och osttäcke toppad med timjan.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Foto: Sabine van Erp/Pixabay
Foto: Sabine van Erp/Pixabay
Mat

Ljuvligt doftande och het löksoppa

Epoch Times

Kanske tänker många inte på att den billiga och nyttiga grönsaken gul lök (Allium cepa) har många goda egenskaper.

Gul lök bidrar till exempel med viktiga enzymer för tarmens välbefinnande, och har en utrensande funktion för levern. Den är också full av antioxidanter. Det sägs att den gula löken till och med skulle vara bättre än vitlöken, och förebygga många cancerformer, enligt en forskargrupps studie på Mario Negri-institutet i Milano.

Ingefära, vitlök och peppar är goda kompanjoner. De har enligt tradition använts i liknande sammanhang. Lök och dinkel ger protein och fibrer till rätten.

Odling av gul lök.

Njut av soppan som inte bara värmer skönt utan också kan hålla förkylningen borta.

Löksoppa (4 personer)

Det här behövs

1-2 gula lökar

2-3 msk bra grönsaksbuljong, helst glutamatfri

1,5 liter vatten

1 dl hel dinkel

1 krm cayennepeppar

1 krm ingefära

olivolja eller rapsolja att steka i

Tillsätt efter smak

soja

vinäger

malen torkad vitlök

några droppar pepperoniolja om man önskar extra hetta

Gör så här

Koka dinkeln i ungefär 2 dl vatten i ca 20-30 min (kan med fördel göras i förväg).

Skala och skär löken i tunna skivor, bryn dem gyllene i rikligt med olja tillsammans med cayennepeppar och ingefära. Häll på vatten och buljong och låt koka upp.

Lägg i den kokta dinkeln och låt småputtra tills löken är helt mjuk och smakerna satt sig.

Servera ett gott, grovt och mättande fullkornsbröd med ost och smör till. Eller gratinera soppan i ugnen på klassiskt vis med brödtärningar och osttäcke toppad med timjan.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024