Ljuvligt doftande och het löksoppa


Vad många inte tänker på är att den billiga och nyttiga grönsaken gul lök (Allium cepa) har många goda egenskaper.

Gul lök bidrar till exempel med viktiga enzymer för tarmens välbefinnande, och har en utrensande funktion för levern. Den är också full av antioxidanter. Det sägs att den gula löken till och med skulle vara bättre än vitlöken, och förebygga många cancerformer, enligt en forskargrupps studie på Mario Negri-institutet i Milano.

Ingefära, vitlök och peppar är goda kompanjoner. De har enligt tradition använts i liknande sammanhang. Lök och dinkel ger protein och fibrer till rätten.

Njut av soppan som inte bara värmer skönt utan också kan hålla förkylningen borta.

Ca 4 pers

1-2 gula lökar
2-3 msk bra grönsaksbuljong, helst glutamatfri
1,5 liter vatten
1 dl hel dinkel
1 krm cayennepeppar
1 krm ingefära
olivolja eller rapsolja att steka i

Tillsätt efter smak:

soja
vinäger
malen torkad vitlök
några droppar pepperoniolja om man önskar extra hetta

Gör så här:

Koka dinkeln i ca 2 dl vatten i ca 20-30 min (kan med fördel göras i förväg).

Skala och skär löken i tunna skivor, bryn dem gyllene i rikligt med olja tillsammans med cayennepeppar och ingefära. Häll på vatten och buljong och låt koka upp.
Lägg i den kokta dinkeln och låt småputtra tills löken är helt mjuk och smakerna satt sig.

Servera ett gott, grovt och mättande fullkornsbröd med ost och smör till. Eller gratinera soppan i ugnen på klassiskt vis med brödtärningar och osttäcke toppad med timjan.

Ingefära har en given plats inom läkekonsten

Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin