Risken att utveckla demens fördubblas vart femte år efter 65 års ålder. Finländska forskare har visat att de kunde bromsa demensutveckling hos personer med hög risk för demens genom livsstilsförändringar och mentala övningar.
I studien från Finland tillämpade man ett program för en hälsosam livsstil för att förebygga hjärtinfarkt. Man övervakade risker för hjärtinfarkt, och gjorde övningar för att förbättra minnet.
Hjärnan förändras åratal före Alzheimers
Studien omfattade 1260 personer, i åldern 60-77, med hög risk för demens, då de uppvisat resultat i minnestest som var genomsnittliga eller under genomsnittet och hade höga riskfaktorer för hjärtinfarkt.
Hälften av gruppen deltog i interventionsprogram (som förebygger demens) i två år, medan hälften fungerade som kontrollgrupp. Efter två år hade interventionsgruppen en 150 procents större förmåga att bearbeta ny information och en 83 procents större förbättring av kognitiv funktion, jämfört med kontrollgruppen. Emellertid hade minnet inte förbättrats i någon av grupperna.

Finländska forskare har visat att man kan bromsa demensutveckling hos personer med hög risk för demens med ett program som innefattar bland annat övningar som stärker minnet. (Foto: Shutterstock)
Åtgärder som har effekt på både hjärtat och hjärnan
Andra studier har visat att faktorer som förutspår ökad risk för hjärtinfarkt kan också visa på en ökad risk för demens. Ett exempel är arterioskleros (åderförkalkning) som skadar de artärer (pulsådrar) som leder till hjärtat, och skadar också de artärer som leder till hjärnan vilket orsakar TIA-attacker (snabbt övergående syrebrist i något av hjärnans blodkärl) och stroke.
Alla de åtgärder du kan ta för att minska risken för en hjärtinfarkt kan också bidra till att förhindra demens:
• träna och stärka muskler
• går ner i vikt
• äta mycket frukt, grönsaker, fullkorn, bönor, nötter och andra frön
• begränsa konsumtionen av rött kött, stekt mat, söta drycker, sötade livsmedel, raffinerade kolhydrater och alkohol
• undvika rökning
• undvika D-vitaminbrist
Fakta
Ungefär åtta procent av alla personer över 65 år i Sverige någon form av demenssjukdom, varav uppskattningsvis 5,3 procent har Alzheimers sjukdom.
Nästan hälften av alla personer över 90 år är demenssjuka, enligt Socialstyrelsens ”Nationella utvärdering – vård och omsorg vid demenssjukdom 2014”
TIA – Transitorisk Ischemisk Attack – är en snabbt övergående tillfällig syrebrist i något av hjärnans blodkärl. I Sverige får årligen cirka 8 000 personer TIA.
Källor: Socialstyrelsen, Stroke-Riksförbundet.
Artikeln publicerades ursprungligen på nätsidan, www.drmirkin.com.