Det fanns listeriabakterier i 13 olika livsmedel på lyxrestaurangen Coco & Carmen i Stockholm, bland annat i tryffel, en kaffeefterrätt och en vildsvinssoppa.
De första provsvaren efter det omfattande listeriautbrottet på Coco & Carmen har kommit. Tre prover sticker ut: tryffelmix, semifreddo espresso och vildsvinsconsommé, skriver kommunens miljöförvaltning som citeras av Expressen.
”Ingen av råvarorna i de två kalla rätterna är historiskt sett kopplade till en risk för listeria. Consommén är tillagad/kokad vilket minimerar risken genom avdödning av bakterier. Vår utredning har inte kunnat fastställa orsaken till att företaget fått tillväxt av listeria i sina lokaler eller varför halten i tre prover är högre. Utredningen pågår fortfarande och fler analysresultat väntas”, skriver miljöförvaltningen.
Enligt Aftonbladet har totalt 13 livsmedel testat positivt för listeria. Tidningen skriver också att listeriabakterier hittats på flera ytor i restaurangens lokaler, men inte hur hög koncentrationen av bakterier var.
15 personer har än så länge bekräftats smittade av listeria efter att ha besökt restaurangen i slutet av september. Över 150 personer har uppsökt sjukhus i Region Stockholm efter listeriautbrottet. Inkubationstiden för listeriainfektionens allvarligare symptom, såsom blodförgiftning och hjärnhinneinflammation, kan emellertid vara upp till tre veckor.
Restaurangen har hållit stängt efter utbrottet, men meddelar under fredagseftermiddagen att man öppnar igen lördagen den 11 oktober. Bland annat har man sanerat med väteperoxid.