loadingTre prover sticker ut i de första provsvaren efter listeriautbrottet på restaurangen Coco & Carmen. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
Tre prover sticker ut i de första provsvaren efter listeriautbrottet på restaurangen Coco & Carmen. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes

Listeria hittat i 13 livsmedel på lyxkrogen

TT

Det fanns listeriabakterier i 13 olika livsmedel på lyxrestaurangen Coco & Carmen i Stockholm, bland annat i tryffel, en kaffeefterrätt och en vildsvinssoppa.

De första provsvaren efter det omfattande listeriautbrottet på Coco & Carmen har kommit. Tre prover sticker ut: tryffelmix, semifreddo espresso och vildsvinsconsommé, skriver kommunens miljöförvaltning som citeras av Expressen.

”Ingen av råvarorna i de två kalla rätterna är historiskt sett kopplade till en risk för listeria. Consommén är tillagad/kokad vilket minimerar risken genom avdödning av bakterier. Vår utredning har inte kunnat fastställa orsaken till att företaget fått tillväxt av listeria i sina lokaler eller varför halten i tre prover är högre. Utredningen pågår fortfarande och fler analysresultat väntas”, skriver miljöförvaltningen.

Enligt Aftonbladet har totalt 13 livsmedel testat positivt för listeria. Tidningen skriver också att listeriabakterier hittats på flera ytor i restaurangens lokaler, men inte hur hög koncentrationen av bakterier var.

15 personer har än så länge bekräftats smittade av listeria efter att ha besökt restaurangen i slutet av september. Över 150 personer har uppsökt sjukhus i Region Stockholm efter listeriautbrottet. Inkubationstiden för listeriainfektionens allvarligare symptom, såsom blodförgiftning och hjärnhinneinflammation, kan emellertid vara upp till tre veckor.

Restaurangen har hållit stängt efter utbrottet, men meddelar under fredagseftermiddagen att man öppnar igen lördagen den 11 oktober. Bland annat har man sanerat med väteperoxid.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingTre prover sticker ut i de första provsvaren efter listeriautbrottet på restaurangen Coco & Carmen. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
Tre prover sticker ut i de första provsvaren efter listeriautbrottet på restaurangen Coco & Carmen. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes

Listeria hittat i 13 livsmedel på lyxkrogen

TT

Det fanns listeriabakterier i 13 olika livsmedel på lyxrestaurangen Coco & Carmen i Stockholm, bland annat i tryffel, en kaffeefterrätt och en vildsvinssoppa.

De första provsvaren efter det omfattande listeriautbrottet på Coco & Carmen har kommit. Tre prover sticker ut: tryffelmix, semifreddo espresso och vildsvinsconsommé, skriver kommunens miljöförvaltning som citeras av Expressen.

”Ingen av råvarorna i de två kalla rätterna är historiskt sett kopplade till en risk för listeria. Consommén är tillagad/kokad vilket minimerar risken genom avdödning av bakterier. Vår utredning har inte kunnat fastställa orsaken till att företaget fått tillväxt av listeria i sina lokaler eller varför halten i tre prover är högre. Utredningen pågår fortfarande och fler analysresultat väntas”, skriver miljöförvaltningen.

Enligt Aftonbladet har totalt 13 livsmedel testat positivt för listeria. Tidningen skriver också att listeriabakterier hittats på flera ytor i restaurangens lokaler, men inte hur hög koncentrationen av bakterier var.

15 personer har än så länge bekräftats smittade av listeria efter att ha besökt restaurangen i slutet av september. Över 150 personer har uppsökt sjukhus i Region Stockholm efter listeriautbrottet. Inkubationstiden för listeriainfektionens allvarligare symptom, såsom blodförgiftning och hjärnhinneinflammation, kan emellertid vara upp till tre veckor.

Restaurangen har hållit stängt efter utbrottet, men meddelar under fredagseftermiddagen att man öppnar igen lördagen den 11 oktober. Bland annat har man sanerat med väteperoxid.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025