Liberia på väg mot frihet
Bildtext: Före detta fotbollsstjärnan George Weah talar med journalister efter att ha röstat i det allmänna valet i Monrovia den 11 oktober 2005. Ett jämnt resultat mellan den populära före detta fotbollsstjärnan och den internationellt erfarna politikern och bankdirektören Ellen Johnson Sirleaf har orsakat en andra omröstning den 8 november.


För två veckor sedan bröt slutligen det lilla afrikanska landet Liberia igenom den onda krigscykeln och höll sitt allra första demokratiska val.

Efter ett jämnt resultat mellan ex-fotbollsstjärnan George Weah och den internationellt erfarna politikern och bankdirektören Ellen Johnson Sirleaf, kommer röstningen att fortsätta med en andra omgång den 8 november.

Weah, eller ”Oppong”, hade enligt lokalbefolkningen en knapp ledning på bara lite över åtta procent. Han är en mycket karismatisk person som högtidligt lovat att återupprätta landets ekonomi som blivit rejält tillknycklad under det 14 år långa inbördeskriget.

Den som blir Liberias nye ledare kommer även att ställas inför utmaningen att återintegrera runt 43 000 före detta krigare. Detta har, trots att krigskämparna avväpnats, inneburit en enorm säkerhetsfråga för den äldsta afrikanska staten, som inte har fler än 3 miljoner invånare.

Det moderna Liberia etablerades på 1800-talet av slavar som frigivits i Förenta Staterna. Paradoxalt nog exploaterade dessa inflyttade svarta de liberiska stammarna genom att beslagta deras land och sätta dem i plantagearbete under slavliknande förhållanden.

1980 inledde en militärkupp de senaste två decenniernas problem med rättsliga och politiska strider. Den blodiga konflikten slutade med ett historiskt fredsavtal 2003, samtidigt som den har krävt omkring 200 000 liv. Med fredens återkomst hoppas man att landet slutligen kan uppnå stabilitet, minska korruptionen och ta itu med fattigdomen.