Lari Salminen har sedan barnsben haft IBS, Irritable bowel syndrome, utan att veta om det. Inom familjen trodde man att symptomen berodde på ”stressmage”. När situationen till slut blev ohållbar gick Lari till läkaren, som med tiden kunde utesluta Chrons sjukdom, ulcerös kolit, laktosintolerans och glutenallergi. Till slut konstaterade man att han har IBS. Vad kan jag göra åt det, undrade Lari. Det visste man inte.
Med sin nya diagnos började Lari söka information om IBS på internet. Han kunde själv ingenting om det, och det fanns heller inte så mycket information, så han fick prova sig fram. När han plockade bort de största kolhydratkällorna i kosten, märkte han snabbt att det fungerade ganska bra.
– Jag gick även ner i vikt, från 92 kg ner till 85 kg, på kort tid, vilket var en bonus. Men för mig har LCHF aldrig handlat om att gå ner i vikt, utan istället att få bukt på min mage.
5 skäl till att sluta äta socker
Två år senare drabbades plötsligt Lari av akut leukemi, och hela hans liv ställdes på ända.
– Min resa handlade om liv och död. När läkaren säger att man måste få i sig energi, och i princip ger en rent socker, då ifrågasätter man inte.
Lari gick då ifrån LCHF-kosten.
Läkaren rynkade på ögonbrynen
Under tiden som Lari genomgick flera cellgiftsbehandlingar, kände han inte av sin IBS som förut. Men efter att han blivit bättre från leukemin, och upphört med cellgiftsbehandlingarna, började magen krångla igen. Lari började återigen utesluta kolhydrater från kosten och märkte direkt en förbättring.
När Lari hade ätit LCHF i ett halvårs tid, nämnde han det för sin läkare. Hon rynkade på ögonbrynen och kollade återigen hans hälsovärden. Hon konstaterade att hans värden var helt perfekta. Det fanns ingenting att anmärka på, varken blodfett, kolesterol eller någonting.
I och med att leukemi är en sjukdom som man aldrig helt friskförklaras från, så kommer Lari alltid att behöva gå på regelbundna kontroller.
– Det är skönt att veta att jag en gång per år får svart på vitt hur mina värden är. Jag är inte orolig att mina värden ska se konstiga ut på grund av min kost. Snarare tvärtom. Äter du LCHF och dessutom undviker sötningsmedel, så äter du ren och naturlig mat. Du äter inga helfabrikat, undviker halvfabrikat, och lagar all mat från grunden. Då vet du ju ganska exakt vad du stoppar i dig.
Laris första kall
Tidigare jobbade Lari som utryckande brandman. På grund av sjukdomen har han ännu inte kunnat komma tillbaka fullt ut. Men Laris första kall var att bli kock. Som liten tillbringade han mycket tid i köket på värdshuset som hans mammas sambo drev. Redan då sade Lari att han skulle bli kock. ”Och så blev det, jag jobbade som kock i 10 år”, säger han.
När Lari återigen lagt om till kolhydratssnål kost, bestämde han sig för att göra det fullt ut. Mycket tid gick åt till att leta efter recept och även prova fram egna. Så föddes idén till webbsidan LCHF-arkivet, för att LCHF-intresserade skulle kunna lägga upp och dela med sig av egna recept.
– Folk blir ju medlemmar på sidan, men de lägger inte upp sina egna recept i så stor utsträckning som jag hade tänkt. Jag klurar på hur jag ska göra för att sidan ska bli bättre och få den att växa. Men det är mest jag som lägger upp recept.
Förbättrad livskvalitet med flera hälsovinster
Att få bukt med sin IBS var en stor lättnad och innebar en markant förbättrad livskvalitet för Lari. Han märkte även av andra fördelar. Han känner varken av de humörsvängningar eller blodsockerfall han kunde ha tidigare. Inte heller småäter han mellan måltiderna, helt enkelt för att han inte känner att han behöver. Han ligger på en stadig vikt på runt 80 kg, och ska han upp i vikt, då behöver han göra det genom att öka muskelmassan.
– Att ha en mage som är normal är ju en jättevinst för mig. Speciellt om jag någon gång skulle gå tillbaka och jobba på utryckning. Det var extremt jobbigt att ha en bråkig mage och plötsligt behöva åka på larm.
De flesta av Laris vänner och bekanta vet att han äter LCHF. När han blir bortbjuden kan en del uppleva att det är svårt att veta vad de ska laga för mat. Men Lari tycker det är lätt att förklara.
– Jag brukar säga att de behöver inte göra något speciellt för min del. Jag kan äta sallad eller grönsaker istället för potatissallad, ris eller pasta, bara maten är glutenfri. När det kommer till efterrätten säger jag ofta jag behöver inte ha någon efterrätt, det funkar jättebra med bara en kopp kaffe. Är det så att jag skulle känna att det skulle vara trevligt med någonting, då tar jag med mig något jag själv bakat, eller en liten bit mörk choklad.
Lari ger sig inte in i diskussioner eller bråk med någon om sin kost. Kost och politik är två av de saker som folk lätt kan bli ovänner över, säger han.
– Många får ett uppvaknande när de börjar äta LCHF. De märker att ”oj, vad bra det här gick”. De tappar flera kilon på kort tid, och blir helt saliga. Och då vill de naturligtvis dela med sig av det. Men det finns en risk att man blir överdriven i sin övertygelse, och hamnar i vilda diskussioner. Det är ju svårt för det finns ju så lite forskning på LCHF. Den mesta ”forskningen” som finns är ju folks egna berättelser, säger Lari.
Så vet du om du är sockerberoende