Kung Yus monument upptäckt i Hunan


Experter från Hunans provinsiella kulturarvsbyrå avslöjade att kung Yus monument som har varit försvunnet i över 1000 år har återfunnits på berget Hengshan i Hunanprovinsen. Denna stenplatta vars syfte var att glorifiera kung Yus stordåd inom översvämningsodling, har kallats skatten på Nanyeberget. Kung Yus monument, den gule kejsarens mausoleum och Yankejsarens mausoleum anses som de tre pärlorna från den kinesiska nationen.

Enligt Xinhua News Agency utgör kung Yus monument de äldsta välkända inskriptionerna från Kina, med unika uråldriga sigilltecken skrivna i nio rader med sammanlagt 77 tecken. Detta unika gamla typsnitt som påminner om simmande grodyngel är svårt att tyda. Guo Moruo, en välkänd expert på gamla kinesiska inskriptioner på ben och sköldpaddsskal, förstod bara tre ord efter att ha studerat dem i tre år.

Monumentet hittades ursprungligen i slutet av 80-talet eller början av 90-talet av en grupp baserad i byn Futian i Hengshanlänet i Hunan. Då visste man inte säkert att det var kung Yus monument och eftersom fyndet inte kunde bekräftas blev det en del av en yttervägg när en bonde byggde sitt hus.

Monumentet väger över tio ton och har en oregelbunden yta mellan de två sfäriska planen och mellandelen. På dess yta kan man se ornamentala skåror med synliga spår av mejslar.

Sen 20 juni i år har Hunans provinsiella kulturarvsbyrå bjudit in flera experter för att genomföra en arkeologisk analys. Efter över en månads arbete har man upptäckt många mejselmärken från skrivtecken. Platsen, formen, storleken, och omgivningarna runt monumentet stämmer med historiska data och har bekräftats har bekräftats av relevanta dokument. Fyndet är faktiskt det saknade kung Yus monument.

Hengshans länsmuseum har vidtagit brådskande åtgärder för att skydda fyndplatsen. Bland annat har man ytterligare bekräftat monumentets identitet och ursprungliga plats, dechiffrerat texten och förklarat monumentet som en kulturminnesplats.

Översatt från