Kristdemokraterna största partiet efter valet i Holland
Hollands premiärminister Jan Peter Balkenende röstar i det allmäna valet, Capelle aan de IJssel, 22 november 2006. (AFP PHOTO ANP PHOTO ROBERT VOS)


I kväll gick holländarna till val och enligt de första prognoserna blir premiärminister Balkenendes kristdemokraterna i CDA fortsatt störst men går tillbaka, Arbetarepartiet blir näst störst men går mycket tillbaka och som tredje största parti skjuter raketen, vänsterpartiet SP, upp.

Enligt prognosen och mätningarna ser ett djurrättsparti få några mandat i parlamentet.

Stora vinnaren är vänsterpartiet SP som går fram med hela 15 mandat till 24 i den nederländska andra kammaren. Det lilla vänsterpartiet har fört kampanj mot social åtstramning och ytterligare utvidgning av EU.

– Detta bäddar för samlingsregering, säger bedömare.

I valet 2003 var mordet på den islamkritiske politikern Pim Fortuyn 2002 i färskt minne. Men den här gången har valdebatten inte handlat särskilt mycket om invandring och integration, även om diskussioner har uppstått om regeringens förslag om ett "burkaförbud".

De senaste opinionsmätningarna, publicerade dagen före valet, visade att Balkenendes parti CDA kommer att få 41 av de 150 mandaten i parlamentet. Det största oppositionspartiet PvdA under Wouter Bos förutspås vinna mellan 31 och 38 mandat.

En femtedel av de 12 miljoner väljarna hade enligt enkäterna då ännu inte bestämt sig.

I slutdebatten i tv betonade Balkenende regeringens ekonomiska framgångar. Efter flera års stram budgetpolitik och nedskärningar i den sociala sektorn upplever landet en tillväxt på cirka 3,5 procent av BNP och arbetslösheten sjunker.

Oppositionsledaren Bos invände att regeringen inte har tagit speciellt väl hand om fattiga och gamla.

Enligt politiska bedömare beror det stora antalet osäkra väljare på de stora likheterna mellan de program som CDA och dess högerallierade VVD å ena sidan och PvdA å den andra har presenterat.

Alla partier är eniga om att den nederländska ekonomin bör liberaliseras mer och att invandringen bör minskas i linje med de hårdföra regler som den populära men omstridda invandrarministern Rita Verdonk har infört.

I fredags sattes den nederländska militärens uppträdande i Irak i fokus. Anklagelser framfördes i den vänsterorienterade tidningen De Volkskrant om övergrepp under truppernas tid i Irak 2003-2005. Regeringen lovade göra en utredning.