Livsstil

Konsten att spara skörden

Eva Sagerfors
Eva Sagerfors
loading1-2-3-lagen är ett säkert kort vid inläggningar. Den ger tillräckligt lågt pH-värde och minskar vattentillgången, så att mögel och bakterier inte trivs. Foto: Shutterstock
1-2-3-lagen är ett säkert kort vid inläggningar. Den ger tillräckligt lågt pH-värde och minskar vattentillgången, så att mögel och bakterier inte trivs. Foto: Shutterstock

Hur kan man ta vara på mer av skörden utan att använda kyl eller frys – så att den ändå är säker att äta? Matkonsulten Cecilia Corin förklarar hur man lagrade maten förr och hur man undviker mögel, bakterier och botulinumtoxin.

Att ha tillgång till en frys är i dag en självklarhet. Frysta livsmedel håller längre och ger oss ett matförråd att ta av vid behov. Att lägga bärskörden i frysen har också flera fördelar.

– Jag behöver inte tillsätta socker och jag kan bestämma senare vad jag vill göra med bären – kanske ha på gröten, i smoothie eller paj, sylta eller safta. De flesta tar nog hand om det efterhand, säger Cecilia Sassa Corin, matkonsult på Hushållningssällskapet Västra.

Lagra skörden

Faktorer som påverkar hållbarheten: temperatur vid konservering, pH-värde, syretillgång och tillgång till fritt vatten. Tillsats av socker och salt binder vatten. Vid torkning försvinner vattnet. Rätt lagringstemperatur för livsmedlet förlänger hållbarheten. 

Böcker om självhushållning innehåller information och beprövade recept.

Grupper på sociala medier kan ge möjlighet till utbyte av kunskap och erfarenhet.

Fråga släkt och bekanta som har erfarenhet, även livsmedelsförädlare.

Eva Sagerfors
Eva Sagerfors
Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

Livsstil

Konsten att spara skörden

Eva Sagerfors
Eva Sagerfors
loading1-2-3-lagen är ett säkert kort vid inläggningar. Den ger tillräckligt lågt pH-värde och minskar vattentillgången, så att mögel och bakterier inte trivs. Foto: Shutterstock
1-2-3-lagen är ett säkert kort vid inläggningar. Den ger tillräckligt lågt pH-värde och minskar vattentillgången, så att mögel och bakterier inte trivs. Foto: Shutterstock

Hur kan man ta vara på mer av skörden utan att använda kyl eller frys – så att den ändå är säker att äta? Matkonsulten Cecilia Corin förklarar hur man lagrade maten förr och hur man undviker mögel, bakterier och botulinumtoxin.

Att ha tillgång till en frys är i dag en självklarhet. Frysta livsmedel håller längre och ger oss ett matförråd att ta av vid behov. Att lägga bärskörden i frysen har också flera fördelar.

– Jag behöver inte tillsätta socker och jag kan bestämma senare vad jag vill göra med bären – kanske ha på gröten, i smoothie eller paj, sylta eller safta. De flesta tar nog hand om det efterhand, säger Cecilia Sassa Corin, matkonsult på Hushållningssällskapet Västra.

Lagra skörden

Faktorer som påverkar hållbarheten: temperatur vid konservering, pH-värde, syretillgång och tillgång till fritt vatten. Tillsats av socker och salt binder vatten. Vid torkning försvinner vattnet. Rätt lagringstemperatur för livsmedlet förlänger hållbarheten. 

Böcker om självhushållning innehåller information och beprövade recept.

Grupper på sociala medier kan ge möjlighet till utbyte av kunskap och erfarenhet.

Fråga släkt och bekanta som har erfarenhet, även livsmedelsförädlare.

Eva Sagerfors
Eva Sagerfors
Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025