Kinesiska tjänstemän stämda för folkmord


De fem högt uppsatta kinesiska tjänstemän som har stämts i Spanien för folkmord och tortyr av Falun Gong-utövare riskerar upp till 20 års fängelse.

Bland de anklagade finns den förre kommunistledaren Jiang Zemin och Luo Gan, chefen för den ökända 610-byrån, en landsomfattande hemlig polisstyrka som lett en våldsam kampanj mot Falun Gong.

– Det här historiska beslutet av den spanske domaren innebär att det kinesiska kommunistpartiet nu är ett steg närmare att ställas inför rätta, sade Carlos Iglesias, advokat som representerar målsägarna.

Human Rights Law Foundation (HRLF) leder den juridiska insatsen i Spanien. Carlos Iglesias är advokat från HRLF i åtalet i Spanien.

– När man begår brottet folkmord eller tortyr, är det ett brott mot världssamhället som helhet och inte bara mot kinesiska medborgare, sade Iglesias.

Folkmord är ett brott där den skyldige kan bli dömd till upp mot tjugo års fängelse och dessutom bli ekonomiskt skadeståndsskyldig till offren. Med tanke på omfattningen av de brott som begåtts av svarandena, menar han att det är sannolikt att de kommer att få det maxstraffet för sina brott.

Enligt ett pressmeddelande från Falun Dafa Information Centre har svarandena fyra till sex veckor på sig att svara och kan därefter utlämnas om de reser till ett land som har ett utlämningsavtal med Spanien. Beslutet fattades under den rättsliga principen om universell jurisdiktion, som tillåter nationella domstolar att pröva fall av folkmord och brott mot mänskligheten, oavsett var de inträffar.

Falun Gong är en traditionell kinesisk andlig disciplin som praktiserades av 100 miljoner människor i Kina innan den förbjöds i juli 1999 av det kommunistpartiet (KKP) i Kina. Det stöddes inledningsvis av KKP eftersom metoden främjar hälsa och social harmoni, men förklarades plötsligt olagligt och blev därefter häftigt förföljd, till stor del på beslut av Jiang Zemin, ett av de svarandena i målet i Spanien.

Domstolen tog ett historiskt steg genom att vara den första att juridiskt förklara förföljelsen mot Falun Gong som folkmord.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/25383