Kinesiska seder vid nyåret
En bunt rökelsestickor är tända till en ceremoni i taoisttemplet Hsingtien i Taipei tidigt på nyårsdagen. Hundratals invånare kom till templet för att be om god lycka på nyårsdagen i den kinesiska månkalendern. (Foto: Sam Yeh / AFP)


I år infaller det kinesiska nyåret den 23 januari, och enligt kinesisk tradition finns det särskilda ritualer och händelser som ska utföras under nyårets första femton dagar.

En vecka innan nyåret städar varje kinesisk familj noga och gör fint i sina hem i väntan på det stora firandet. Förutom att städa, behöver man handla: kyckling, anka, fisk, kött, frukt och sötsaker till festivaldagarna. Dessutom köper man presenter till släkt och vänner.

Hela familjen försöker samlas på nyårsafton, och en av de viktigaste rätterna för kineser på den här dagen är små degknyten med fyllning, som på kinesiska heter jiaozi (dumplings).

Det som sker under den första nyårsdagen, sägs sätta tonen för resten av året, vilket betyder att det finns en lång lista på saker, man bör och inte bör göra.

Barnen har på sig nya kläder som symboliserar, en ny start på det kommande nya året. De önskar sina föräldrar ett gott nytt år och får röda kuvert från föräldrar och mor- och farföräldrar. Det röda kuverten innehåller ofta pengar.

På nyåret hälsar kineser på varandra genom att säga “Gong Xi Fa Cai” (恭喜發財), vilket betyder ungefär: ”önskar dig ett rikt kommande år”.

Den andra nyårsdagen ägnas åt svärsonen. Förr i tiden var det svårt för många gifta kvinnor att träffa sina föräldrar under året, men den här dagen återvände de hem tillsammans med sina män. Det var viktigt att den äkta maken hade arbetat hårt under året, så att han hade med sig många röda kuvert till svärföräldrarna och andra släktingar.

Vissa familjer förbereder degknyten till lunch, formen påminner om den guldtacka som användes i gamla Kina. Efter lunchen är det tillåtet för svärsonen och hans fru att återvända hem.

På månårets tredje nyårsdag, bör alla vara försiktiga. Efter två dagar med fest, spel och besök av släkt och vänner är det lätt att råka i gräl. Annars passar det bra att ta en vilodag och stanna hemma efter de många och långa timmarna av förberedelse inför festen. Det bästa rådet den dagen är att stiga upp sent och att lägga sig tidigt för att undvika problem.


Kineser över hela världen firar nyår. Här uppför kineser i Indonesien en drakdans i Kuta, på Bali på nyårsaftonen den 22 januari. (Foto: Sonny Tumbelaka / AFP)

Kineser över hela världen firar nyår. Här uppför kineser i Indonesien en drakdans i Kuta, på Bali på nyårsaftonen den 22 januari. (Foto: Sonny Tumbelaka / AFP)

Vid den här tiden är gatorna fullpackade av folk som ser på lejon- och drakdans. Dansen symboliserar en önskan om ett bra skördeår och draken står för regn. För att hålla monster borta, vaggar lejonen på sina huvuden.

Tiden mellan 1 januari till 15 januari

Enligt den kinesiska månkalendern är tiden mellan 1 januari till 15 januari, den mest gynnsamma perioden för kineser. Under den här tiden visar de extra stor respekt till gudar. Alla människor, från vanligt folk till kejsare, brände rökelser på den första nyårsdagen. När man bränner rökelser ber man till gudarna att de ska godta den stigande röken som ett tecken på respekt. Taiwaneserna har behållit den här traditionen och på nyårsdagen är templen överfulla med människor. I Kina är antalet tempelbesökare på väg upp.

I hemmet kräver nyårstraditionen att en offerskål med frukt placeras mitt i vardagsrummet, som åtföljs av böner för att tacka jordens och himlens gudar. I bönerna tänker man också på sina förfäder.

Även om städning och förberedelser görs mellan 23 och 30 december, bör man inte städa eller göra i ordning saker mellan den 1 och 5 i den första månaden, för då kan man sopa ut den goda lyckan genom dörren. Man bör också undvika att tvätta mellan den 1 och 2 januari, eftersom vattnet är guds födelsevatten. En gift kvinna bör bara besöka sin makes släkt i makens sällskap, mellan den andra och tredje januari.

Enligt den kinesiska månkalendern avslutas nyårsfirandet den 15 januari med lyktfestivalen. Då är det redan den 6 februari för oss västerlänningar.