Kinas senaste livsmedelsskandal: lädermjölk
Efter skandalen med melaminförgiftad mjölk har man nyligen upptäckt "lädermjölk" i Kina. Långvarigt intag är cancerframkallande och kan till och med leda till dödsfall bland barn. (Foto: AFP /Getty Images)


I många år har kinesiska mejerier gjort besök på de lokala garverierna där de samlat upp kemiska rester efter läderuppmjukning. De används i mjölk för att den ska ha högt proteininnehåll när den testas.

Men kemikalierna, hydrolyserade läderproteiner, natrium- och kaliumdikromat och hexavalent krom, är cancerogena.

De giftiga mjölken har döpts till ”lädermjölk”. Den grupp som riskerar att drabbas hårdast är barn.

Det rapporterades om lädermjölk redan 2005, men rapporter nyligen i kinesisk media och uppmärksammade dementier från kommunistpartiet att detta förekommer, har fört upp frågan i ljuset igen.

Zhejiang Metropolitan Daily rapporterade att fem av åtta partier med mjölkdrycker från Chenyuan Dairy i staden Jinhua innehöll höga nivåer av hydrolyserat protein från läder. Dessutom fanns det i sex partier som sålts till marknaderna i Longyou, Haining och Jishan.

Hongkongbaserade Wenweipo rapporterade redan 2005 att minst 200 mejerier i Shandongparovinsen tillsatte hydrolyserat protein till sina produkter.

I juli 2005 rapporterade Xinhua att ”konstgjord” mjölk gjordes i Shanxiprovinsen, av material som inte har något med mjölk att göra, såsom syntetiska smakämnen, proteinhydrolysat och tillsatser. Den artificiella mjölken såldes sedan under kända märkesnamn.

I mars 2009 avslöjade en inspektion vid Chenyuan Dairy tre tjugokilossäckar med hydrolyserat läderprotein och 1300 förpackningar med förorenade mejeriprodukter. Liknande fall rapporterades från Shandong, Shanxi och Hebei.

Motsvarigheten till Kinas livsmedelsverk skickade ut ett PM den 13 februari som berättade att man sedan juli förra året hittat 40 illegala produktions- och försäljningsplatser för mejerivaror. Sammanlagt 2131 ton skadligt mjölkpulver har konfiskerats.

Livsmedelsinspektören Wang Xiaofeng från Peking sade att det är svårare att upptäcka hydrolyserat läderprotein än melamin, eftersom det faktiskt är ett protein. Inspektionsmetoden som jordbruksministeriet tagit fram undersöker om det finns hydroxyprolin, ett slags hydrolyserat animalt kollagen, i produkterna. Om det finns kan man anta att produkten innehåller hydrolyserat läderprotein.

Oärliga handlare späder ofta ut mjölken med vatten, vilket gör att den inte klarar näringstester, på grund av för lågt proteininnehåll. Då kan substanser läggas till för att garantera en acceptabel proteinnivå.

Xinmin Weekly citerade en person inom mejeriindustrin som sade att ett ton proteinhydrolysat kostar 1000 yuan. Att tillverka ett ton mjölkpulver, med vad som krävs i fråga om färsk mjölk, arbetskraft, vatten och el, kostar minst 20 000 yuan. Tillsätter man proteinhydrolysat kan man få ner kostnaden till mellan 4000 och 5000 yuan.

Det är främst barn som dricker mjölk i Kina och det är ofta deras enda näringskälla. De katastrofala konsekvenserna av melaminskandalen 2008 var minst sex dödsfall och miljontals sjuka barn med njursten och potentiella hälsoproblem längre fram i livet.

Vid det tillfället mörklade kommunistpartiet skandalen tills OS var över.

Sociologiprofessorn Guo Yuhua vid Tsinghuauniversitetet menar att problemet har sina rötter i det sociala systemet i Kina där alla bara ser till sina egna intressen.

– Vi har ett samhälle där människor förgiftar varandra, sade Guo till Hongkongbaserade Ming Pao.

Guo anser att den sociala miljön i Kina snabbt försämras, och det sker ovanifrån, eftersom olika yrken har sina egna sätt att sko sig själva genom att skada andra.

– Det finns inget förtroende i samhället. Ärliga människor är de som vanligen befinner sig i underläge, sade han.

Wang Dingmin, som tidigare var chef för Guangdongs mejeriorganisation, sade till Xinmin Weekly:

– Teknologin för falska produkter kan bara komma från experter. Många människor forskar specifikt på den här typen av tekniker och säljer dem till andra. Till sist har de spritts till alla inblandade.

En del offer för melaminförgiftat mjölkpulver har sagt att de hört talas om ”lädermjölk” tidigare. De sade att kommunistpartiet bara skapar nya inspektionsrutiner efter att det blivit uppståndelse kring någonting och att de inte arbetar förebyggande i konsumenternas intresse.

De klagade även på bristen på transparens. Jiang Yalins barn blev sjukt av melaminmjölk och nu vill hon veta mer om hur inspektionerna faktiskt genomförs.

– De talar bara om inspektionerna men vi får inte veta mycket om hur man hittat ”lädermjölken”. De ville inte låta oss veta vad den kan leda till för skador och hur illa det kan bli. När skadan blir för stor inför de bara en ny politik, sade Jiang.

Importen av mjölkpulver till Kina nådde en ny topp under de första 11 månaderna av förra året, sammanlagt 370 600 ton.

Enligt rapporter i Hongkongmedier köper turister från fastlandet stora mängder mjölkpulver. Vissa märken som säljer mjölkpulver för barn och spädbarn är alltid mycket eftertraktade och köps snabbt upp av turisterna.

Media i Macao har också rapporterat om resande från fastlandet som bunkrar mjölkpulver som en viktig del av sina turistresor, och hur det ofta inte blir något kvar till de infödda.

David Gao är chef för Global Service Center for Quitting the CCP (globala servicecentret för att lämna det kinesiska kommunistpartiet), och även före detta dekanus på avdelningen för lätt industri och livsmedelsvetenskap på South China University i Guangzhou. Numera är han en erfaren livsmedelsforskare och driver ett hälsokostföretag i USA.

Gao skrev i ett mail till Epoch Times att det kinesiska kommunistpartiet inte bryr sig om människor.

”Falsk och giftig mat finns överallt på den kinesiska marknaden och man har mycket höga cancersiffror. Det kinesiska kommunistpartiet tar bara itu med de här sakerna ytligt och statuerar lite exempel på enstaka individer då och då för att rädda ansiktet,” skrev Gao.

”Regimen är orsaken till det trasiga civilsamhället i Kina. Den bryr sig inte om människornas välbefinnande utan förespråkar ett system där de starkaste överlever. Deras utgångspunkt har alltid varit att utnyttja folket för att berika sig själva.”

Kommunistpartiets försök att dra traditionella moralvärden i smutsen och utplåna dem och deras pågående förföljelser av människor med tro och övertygelser har bidragit till den här nedåtgående spiralen, menar han.

”Allt detta har haft som resultat att civilsamhället terroriserats och dehumaniserats. Kineserna betalar ett mycket högt pris. Systematisk korruption genomsyrar allting, från toppen och nedåt. Människor gör vad som helst för pengar om de tror att de kan komma undan med det. De bryr sig inte om ifall det skadar någon.”

 

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/china/leather-milk-surfaces-in-china-51637.html