Kinas förre säkerhetschef dömd till livstid
Zhou Yongkang, före detta medlem av politbyråns ständiga utskott, deltar i öppnandet av nationella folkkongressen i Peking den 5 mars, 2012. Foto: Liu Jin/AFP/Getty Images


 På torsdagen dömde en domstol i Kina den tidigare säkerhetschefen, Zhou Yongkang, till livstids fängelse för korruption, vilket är en del av Kinas högste ledares antikorruptionskampanj, skriver AP.

Zhou ska ha varit ångerfull när han medverkade i ett tv-inslag i samband med domen. ”Jag accepterar domstolens fällande utslag, och jag kommer inte att överklaga”, enligt AP. Var och när rättegången skulle hållas meddelades inte offentligt eller i kinesiska medier. Dessutom hölls den bakom stängda dörrar.

Zhou dömdes för maktmissbruk, att ha tagit emot stora mutor och läckt statshemligheter. Den sistnämnda anklagelsen ska ha varit orsaken till att rättegången hölls i hemlighet. Förra året meddelade kinesiska medier att Zhou Yongkang uteslöts ur Kinesiska kommunistpartiet för en lång rad brott. Fyra månader tidigare, den 29 juli, meddelades att han var under utredning.

Zhou satt tidigare i politbyråns ständiga utskott, en grupp handfull män som i praktiken styr Kina. Han var även chef för Kinas inhemska säkerhet och var en av landets mest fruktade män och mäktiga personer. Han jobbade tidigare i ett 30-tal år inom oljesektorn. Han steg i graderna och blev generaldirektör och partisekreterare för China National Petroleum Corporation.

Kinaexperter säger emellertid att rättegången bakom stängda dörrar kan ha arrangerats av kommunistpartiets högsta ledare för att hindra känsliga uppgifter inom partiet från att komma ut i offentligheten. Zhous fall ”visar återigen hur fast beslutsam den kinesiska ledaren Xi Jinping är att få bort sina motståndare och städa upp partiets image”, skriver brittiska BBC.