Kinas fem sätt att kontrollera internet

Det kinesiska kommunistpartiet har fem huvudstrategier för att kontrollera internet. (Foto: Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)


Kinesiska kommunistpartiets egen media kallar internet för "det primära ideologiska slagfältet", och att ligga steget före i informationskriget har alltid varit en prioritet för regimen. Partiet har fem grundläggande tekniker för att kontrollera information och opinion på internet, enligt analytikern Hong Yuning på NTD Television.

Den första är att radera information. Det gör man genom att kontrollera internethanteringsavdelningarna på nätföretag och organisationer. De måste kontrollera kommentarsfält, nyhetsflöde och bloggar dygnet runt och hindra att "skadlig information" förekommer. Om det dyker upp måste det snabbt tas ner. Med "skadlig information" menas sådant som får regimen att framstå i dålig dager.

Dessutom kan numera de som lägger upp något som bedöms vara ett "rykte", och som senare sprids mer än 500 gånger eller läses mer än 5 000 gånger, dömas till fängelse för förtal. Regimen har redan dömt vanliga internetanvändare till fängelse enligt dessa lagar.

Den andra metoden är betalda kommentarslämnare, "50 cents-armén", eller "wumao" på kinesiska. Namnet kommer från att de får en liten summa betalt av staten för varje kommentar de lämnar. Vanligen handlar det om att lämna positiva kommentarer om regeringen eller blockera kommentarsfälten vid kontroversiella artiklar, men de använder också mer avancerade psykologiska tekniker, som att en och samma person låtsas vara två användare som argumenterar för varsin sida av en sak, för att få en debatt att spåra ur eller dränka den i förvirring.

Dessa så kallade "opinionshanterare" tränas av staten. Förra året certifierades över två miljoner personer för den här sortens jobb, och fler är på väg.

Den tredje metoden går ut på att kontrollera heta ämnen, särskilt sådana som ser ut att kunna få viral spridning. Artiklar som är för negativa mot regimen stoppas, och de bästa platserna på stora sajter som Baidu och Sina reserveras för partipropaganda. Tanken är att det ska ge ett generellt intryck av att partiet åtnjuter stort stöd. Hong Yuning sade att regimen "bara lurar sig själv" med projektet och att "ingen egentligen bryr sig."

Den fjärde metoden är att bygga particeller. Som den leninistiska organisation den är vill partiet tränga in i alla aspekter av samhället för att stärka sin kontroll. Minst nio stora internetföretag, däribland jättarna Baidu, Sina och Kaixin, har numera partikommittéer, som är partiets förlängda arm och levererar dess budskap. Dessutom påverkar de eller själva genomför personalförändringar och övervakar anställda. Ledarna för de här kommittéerna är ofta högt uppsatta chefer som tar stora beslut. På det här sättet håller kommunistpartiet kontroll även över företag som inte formellt är statliga.

Den femte metoden handlar om att blockera utländska sajter. Ett okänt antal av dem stoppas av Kinas "stora brandvägg", bland annat Facebook, Twitter och YouTube. Dessutom stoppas hemsidor som har innehåll som handlar om mänskliga rättigheter i Kina, Tibetansk aktivism, förföljelsen av Falun Gong och liknande, och dussintals nyhetsförmedlare. Epoch Times tillhör givetvis dessa.


Rapportering av Lu Chen

En engelsk version finns att läsa här