Keltisk sångerska beskriver föreställningen som "en fantastisk gåva"
"Vi hade en underbar upplevelse. Som lärare och artist är jag verkligen imponerad bortom ord", sade McKenna efter att ha sett Divine Performing Arts show på National Arts Centre i Ottawa, Kanada. (Foto: Samira Bouaou/The Epoch Times)


Intensiteten i den inledande scenen ur Divine Performing Arts show i Ottawas National Arts Centre i lördags natt, undgick inte den keltiska sångerskan, McKenna.

– Mitt hjärta var öppet och jag började gråta. Från allra första början berörde föreställningen mitt hjärta väldigt mycket. Denna föreställning tog mig med storm, tog mig fullständigt med storm. Jag är på något sätt överväldigad … och fylld av vördnad, säger hon. 

Hon sade att hon kunde uppfatta ”en djup andlig beståndsdel” genom hela föreställningen och att hon visste att den berört många hjärtan.

-Hoppets anda, skönhetens anda och känslan av välsignelse som världen får genom denna föreställning är en fantastisk gåva till oss.

Förutom att hon på deltid undervisar vid ett universitet, håller McKenna seminarier i gaeliska språket och i sång från Skottland. Hon sade att DPA:s show inspirerade henne att slutföra en komposition hon arbetar med och överväga att översätta sångtexter på gaeliska.

– Ert sätt att översätta låtar var så vackert. Eftersom jag sjunger på gaeliska brukar jag aldrig översätta. Men ni har inspirerat mig att tänka på andra sätt för att nå människors hjärtan, inte bara genom musiken utan även genom orden. Jag studerade orden i låtarna och lyssnade på budskapet. Jag tog det helt till mitt hjärta och det berörde verkligen min själ, samma sak var det för de människor som vi satt ihop med. Vi hade en underbar upplevelse.

– Som lärare och artist är jag verkligen imponerad bortom ord. 

New York-baserade DPA består av en unik grupp av ledande konstnärer som delar på en vision om att återuppliva kinesisk traditionell kultur som nästan förstördes under kommunistiskt styre.

– I alla kulturer har vi en del inte så bra saker och en del fantastiska saker, det finns i alla kulturer. Men det som hände då var att de försökte förstöra allt. De förstörde Kinas hjärta och själ och jag tror att denna föreställning återupplivar den och lär människorna skönheten i deras fädernearv, säger McKenna. 

Genom musiken säger hon sig vilja göra vad hon kan för att hålla det gaeliska språket levande.

– Det finns bara 60 000 personer kvar som talar gaeliska, vår kultur är döende. Jag blev inspirerad av showen och tänker nu:

-Kors, skulle vi inte kunna göra något mycket mindre, men ändå något som kan ge människorna inspiration om skönheten av vårt arv. 

McKenna kände sig rörd av ”Dignity and Compassion” ett dansstycke om Falun Gong, med rötter i den gamla kinesiska kulturen som för närvarande förtrycks av den kinesiska regimen.

– Jag tror att det som verkligen berörde mitt hjärta var [stycket] om kvinnan som torterades i Kina. Eftersom jag känner så mycket för det kinesiska folkets lidande och hur människorna där försöker att en dag kunna få uttrycka trosfrihet i Kina, detta berörde mig verkligen.

Hon imponerades också av showens sista stycke: ”Att veta den sanna bilden ger det ultimata hoppet”. I slutet, med det hoppingivande slutet, tror jag att det finns hopp och jag tror på ett annat liv och på allt som det talades om i uppsättningen. Jag kan se sambandet.

McKenna avslutade med att säga att hon skulle vilja se showen igen och då ta med sig både familjen och vänner.

– Jag vill gå och se den igen! Jag har inte ens sett showen färdigt och jag säger att jag måste ta med mina vänner. Jag måste ta med min syster. Jag måste ta med så många människor som jag kan. 

The Epoch Times är stolta sponsorer av Divine Performing Arts 2009-års världsturne. Se www.DivinePerformingArts.org för mer information.

Översatt från engelska:http://en.epochtimes.com/n2/content/view/9680/