Kannibalism under fjolårets hungersnöd i Nordkorea
Arbetare på ett jordbrukskollektiv samlas för att plöja fälten i närheten av hamnen i Nampo i södra Phyonganprovinsen. (Foto: AFP/Getty Images)


Problemen med matförsörjningen i Nordkorea har på senare tid blivit så svåra att det framkommit rapporter om att människor har tillgripit kannibalism. I ett fall har en man mördat sina egna barn för att få mat.

I det isolerade kommunistiska landet har en nordkoreansk far arkebuserats efter att han dödat sina två barn för att äta dem under förra årets ”dolda svält”.

En hungersnöd som kan ha dödat uppemot 10 000 personer, rapporterade The Sunday Times. En annan man har enligt uppgift grävt upp, kokat och ätit sitt barnbarns lik eftersom han var ”galen av hunger”, skriver tidningen, med hänvisning till en reporter från Asia Press. Enligt rapporterna bodde de flesta av de människor som svalt till döds i norra och södra Hwanghaeprovinsen.

”I maj arkebuserades en man i min hemby efter att han dödat sina två barn och försökt äta dem” sade en informationskälla till Asia Press som säger att de har journalister som är medborgare i Nordkorea, enligt The Independent.

”Medan hans fru var borta i ett ärende dödade mannen sin äldsta dotter och eftersom hans son såg vad han hade gjort, dödade han honom också. När hustrun kom hem, erbjöd han henne mat och sade: ”Vi har kött”.

”Men hans fru blev misstänksam och meddelade ministeriet för offentlig säkerhet, vilket ledde till upptäckten av en del av barnens kroppar under takfoten” sade källan.

Asia Press korrespondent Jiro Ishimaru sade att ”särskilt chockerande var de många vittnesmålen om kannibalism som vi fick höra”, enligt tidningen. Andra källor gav ingående redogörelser om arresteringarna av två andra män som påstods ha varit kannibaler.

Förra året rapporterade Yonhap News Agency, baserat i Sydkorea, att tre nordkoreaner avrättats under de senaste åren anklagade för kannibalism. De konstaterar att ryktet om kannibalism har förekommit under en lång tid i landet.

Fallen av påstådd kannibalism och den överdådiga bankett som hölls för landets unga ledare Kim Jong-Un belyser tydligt skillnaderna mellan Nordkoreas styrande elit och vanliga människor, skriver The Times. The New York Times har rapporterat om en stor bankett som hölls i slutet av december för de forskare som framgångsrikt sköt upp en satellit i rymden.

Tidigare denna månad gav Kim ett kilo godis till alla barn för att markera hans födelsedag, rapporterade AFP, som citerade den statliga nordkoreanska centralradion.

Nordkorea drabbades av en svältkatastrof under mitten av 1990-talet som dödade mellan en miljon och 3,5 miljoner av en befolkning på 22 miljoner.

Hungersnöden utlöstes när Pyongyang slutat ta emot stöd och stoppat handeln med Sovjetunionen efter kollapsen 1991 och sedan dess har Nordkorea inte kommit ikapp och kunnat råda bot på livsmedelsbristen i landet.

Översatt från engelska