Julian Assanges fall omprövas
Wikileaks grundare Julian Assange höll ett tal från en balkong på Ecuadors ambassad den 20 december 2012 i London, England. Assange har bott på ambassaden sedan juni 2012 i ett försök att undvika utlämning till Sverige. (Foto: Peter Macdiarmid/ Getty Images)


Julian Assange, den australiensiske visselblåsaren och våldtäktsmisstänkte 43-åringens fall kommer att omprövas i Stockholms tingsrätt den 16 juli.

Assanges försvarsadvokater har krävt att bevisningen om våldtäktsanklagelserna ska omprövas och att häktningen hävs, rapporterar Expressen.

Assange som fått asyl och en fristad i Ecuador, flydde till Ecuadors ambassad i London för två år sedan, och har sedan dess bott där under enkla förhållanden. Han kan inte lämna byggnaden för då kommer den brittiska polisen som bevakar huset att gripa honom.

Assange har en häktningsorder från Sverige sedan 18 november 2010, för misstänkt våldtäkt och tre fall av sexuellt ofredande samt olaga tvång av två kvinnor i Stockholm. Han har hittills vägrat resa till Sverige för att bli förhörd.

Enligt tidigare medierapporter har Assange förklarat sin vägran att resa till Sverige med att han fruktar att Sverige ska utlämna honom till USA. Han har sagt att i USA kan han ställas inför rätta för de avslöjanden han medverkat till via Wikileaks.

Assanges försvarsadvokater har föreslagit att han förhörs i London men det har inte varit något alternativ enligt överåklagare Marianne Ny, skriver Expressen.

Marianne Ny har sagt till Expressen att hon känner till att en ny häktningsförhandling är inplanerad i fallet Assange i mitten av juli.

– Häktade ärenden har alltid en möjlighet att få bevisningen prövad, sade Marianne Ny till Expressen.

Hon motsätter sig att häktningen hävs och har lämnat in en egen inlaga på sex sidor, som även undertecknats av vice chefsåklagare Ingrid Isgren.

Om tingsrätten skulle
besluta att häva häktningen, upphör den internationella efterlysningen och Assange blir fri att lämna ambassaden.