Johnny Depp - ingen annans produkt
Johnny Depp går sin egen väg, under inspelningen av de sista scenerna av "The Tourist”, på Piazza San Marco i Venedig i maj 2010. (Foto: Andrea Pattaro/AFP)


I höst får vi se Johnny Depp i ett hett thrillerdrama med Angelina Jolie i The tourist. Efter att fått sitt hjärta krossat åker Frank till Italien för att läka sina sår, vad han inte vet är att han håller på att dras in i en härva mellan interpolagenter.

Johnny Depp har sedan den tidiga karriären valt roller där han har fått spela personer som på något sätt av de flesta har ansetts som ”kanske inte helt vanliga eller ovanliga”, kanske så även i filmen The Tourist? Johnny har sagt att han väljer roller som är oförutsägbara.

Efter att Johnny hade haft några småroller i olika filmer spelade han huvudrollen i tv-serien 21 Jump Street. Sedan fick han på riktigt kliva in i skådespelaryrket och filmbranschen.

Något han också fick erfara var produktlansering, han blev nu tonårsidol. Han har berättat att han nästan blev fobisk vad det gällde att vara en produkt eller någon annans produkt. Han svor att han skulle gå sin egen väg.

Och det gjorde han. ”Misslyckas jag så gör jag. Annars får jag väl gå tillbaka och jobba på bensinmack eller något”.


Johnny Depp skriver autografer i Tokyo den 22 mars inför premiären av Alice in Wonderland. (Foto: Yoshikazu Tsuno/AFP)

Johnny Depp skriver autografer i Tokyo den 22 mars inför premiären av Alice in Wonderland. (Foto: Yoshikazu Tsuno/AFP)

Johnny Depp valde nu roller efter sitt hjärta, han ville gestalta karaktärer som hade något intressant att berätta – ett öde. Inte bara en stereotyp hjältekaraktär som räddar världen.

I Edward Scissorhands fick han sitt genombrott där han spelar en god Frankenstein med händer av saxar. Edwards uppfinnare dör innan han har hunnit sätta händer på honom och i stället får han saxar. Edward har alltid levt ensam tills en snäll kvinna låter honom bo i sitt hem. Till en början välkomnas Edward i samhället, men ganska snart börjar saker gå på tok och Edward blir utsatt för det värsta.

Sedan dess har Johnny valt roller där han nästan alltid spelar en antihjälte eller outsider och det finns alltid en stark tvist i hans rollgestaltningar.

Som i Arizona Dream där Johnny Depp spelar Axel Blackmer som lever på att märka fiskar och studera deras beteende, men vad han helst vill veta är när och hur de drömmer. Filmen visar bland annat en familjekonflikt och en kärlekshistoria.

Johnny Depp har under en intervju på The Actors Studio fått frågan vad man ska tänka på när man börjar som skådespelare.

– Följ din egen väg, gå framåt så som du vill att din karriär ska se ut, välj de rollerna du tycker är intressanta.

Han har också sagt:

– Att känna sig nöjd med sitt skådespeleri kan leda till en skådespelares förfall.

Källor: Imdb, Actors studio