loadingJohan Backeus från Aveqia i Stockholm blev Årets kock 2017. (Foto: Emil Langvad/TT)
Johan Backeus från Aveqia i Stockholm blev Årets kock 2017. (Foto: Emil Langvad/TT)
Inrikes

Johan Backeus Årets kock

Epoch Times

Johan Backeus kan titulera sig Årets kock. Efter drygt fem timmars matlagning i Malmö Arena stod han som segrare i kamp med sju andra manliga kockar.

– Fantastiskt härligt, det är obeskrivligt. Jag är helt knäsvag, säger vinnaren till TT.

Tidigare har han slutat tvåa två gånger, 2013 och 2016.

Backeus, till vardags på Stockholmskrogen Aveqia, var den som enligt juryn bäst lagade fem vegetariska smårätter och skapade en varmrätt på huvudråvaran fasan.

– Min tanke var att börja med mjuka, fortfarande höga smaker i de fem vegetariska, och sedan gå vidare till lite starkare. Och sedan har jag några tekniska moment så det ser schysst ut, men framför allt smakar gott, säger Backeus när han förklarar sin vinnande strategi.

Silvermedaljen gick till Sebastian Thuresson, restaurang Lilla Ego i Stockholm, och bronset till Magnus Persson, restaurang Hillenberg i Stockholm.

Årets kock avgjordes för första gången 1983 och har sedan dess arrangerats årligen med undantag för 1989.

(TT)

Fakta: Tidigare vinnare
De tio senaste årens vinnare av Årets kock:
2017: Johan Backeus
2016: Jimmi Eriksson.
2015: Thomas Sjögren.
2014: Filip Fastén.
2013: Daniel Räms.
2012: Klas Lindberg.
2011: Tomas Diederichsen.
2010: Gustav Trädgårdh.
2009: Viktor Westerlind.
2008: Tom Sjöstedt.

 

 

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingJohan Backeus från Aveqia i Stockholm blev Årets kock 2017. (Foto: Emil Langvad/TT)
Johan Backeus från Aveqia i Stockholm blev Årets kock 2017. (Foto: Emil Langvad/TT)
Inrikes

Johan Backeus Årets kock

Epoch Times

Johan Backeus kan titulera sig Årets kock. Efter drygt fem timmars matlagning i Malmö Arena stod han som segrare i kamp med sju andra manliga kockar.

– Fantastiskt härligt, det är obeskrivligt. Jag är helt knäsvag, säger vinnaren till TT.

Tidigare har han slutat tvåa två gånger, 2013 och 2016.

Backeus, till vardags på Stockholmskrogen Aveqia, var den som enligt juryn bäst lagade fem vegetariska smårätter och skapade en varmrätt på huvudråvaran fasan.

– Min tanke var att börja med mjuka, fortfarande höga smaker i de fem vegetariska, och sedan gå vidare till lite starkare. Och sedan har jag några tekniska moment så det ser schysst ut, men framför allt smakar gott, säger Backeus när han förklarar sin vinnande strategi.

Silvermedaljen gick till Sebastian Thuresson, restaurang Lilla Ego i Stockholm, och bronset till Magnus Persson, restaurang Hillenberg i Stockholm.

Årets kock avgjordes för första gången 1983 och har sedan dess arrangerats årligen med undantag för 1989.

(TT)

Fakta: Tidigare vinnare
De tio senaste årens vinnare av Årets kock:
2017: Johan Backeus
2016: Jimmi Eriksson.
2015: Thomas Sjögren.
2014: Filip Fastén.
2013: Daniel Räms.
2012: Klas Lindberg.
2011: Tomas Diederichsen.
2010: Gustav Trädgårdh.
2009: Viktor Westerlind.
2008: Tom Sjöstedt.

 

 

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025