Johan Backeus kan titulera sig Årets kock. Efter drygt fem timmars matlagning i Malmö Arena stod han som segrare i kamp med sju andra manliga kockar.
– Fantastiskt härligt, det är obeskrivligt. Jag är helt knäsvag, säger vinnaren till TT.
Tidigare har han slutat tvåa två gånger, 2013 och 2016.
Backeus, till vardags på Stockholmskrogen Aveqia, var den som enligt juryn bäst lagade fem vegetariska smårätter och skapade en varmrätt på huvudråvaran fasan.
– Min tanke var att börja med mjuka, fortfarande höga smaker i de fem vegetariska, och sedan gå vidare till lite starkare. Och sedan har jag några tekniska moment så det ser schysst ut, men framför allt smakar gott, säger Backeus när han förklarar sin vinnande strategi.
Silvermedaljen gick till Sebastian Thuresson, restaurang Lilla Ego i Stockholm, och bronset till Magnus Persson, restaurang Hillenberg i Stockholm.
Årets kock avgjordes för första gången 1983 och har sedan dess arrangerats årligen med undantag för 1989.
(TT)
Fakta: Tidigare vinnare |
De tio senaste årens vinnare av Årets kock: 2017: Johan Backeus 2016: Jimmi Eriksson. 2015: Thomas Sjögren. 2014: Filip Fastén. 2013: Daniel Räms. 2012: Klas Lindberg. 2011: Tomas Diederichsen. 2010: Gustav Trädgårdh. 2009: Viktor Westerlind. 2008: Tom Sjöstedt. |