Japan skakades av kraftig jordbävning
En skärmdump tagen från ett nyhetesprogram på den japanska offentliga televsionen NHK den 11 mars visar kapsejsade fartyg från en hamn i Akita City, Aomori prefektur. En massiv jordbävning på 8,9-magnituder på Richterskalan skakade Japan, skapade en kraftfull tsunami som kastade fartyg och båtar in på land och bilar flög genom gatorna i kuststäderna. (Foto: AFP/ HO / NHK)


Uppdaterad 9.52

En kraftig jordbävning skakade Japan tidigt på fredagsmorgonen, svensk tid. Kraften var mellan 8,4 och 8,9 på Richterskalan enligt uppgifter i media. Epicentrum låg i havet utanför Japans östra kust.

Strax efter jordbävningen drabbades östkusten av en tsunami med uppemot tio meter höga vågor.

Svenske Tommy Kullenberg är på plats i Tokyo och säger till Epoch Times:

Det är nog det kraftigaste jordbävning jag känt under alla de år i Japan, sedan 1983.

Där han befinner sig i Tokyo är situationen relativt lugn:

– Här vid Tokyo station är det inte så farligt, det var någon byggnad som var tre våningar  hög där fönstret gick sönder, men de stora nya byggnaderna är byggda för att klara jordbävningar, säger Kullenberg.

Men i staden Sendai lär det vara kaos.

– Flygplatsen i Sendai är ett hav, säger Tommy Kullenberg.

Det har utfärdats tsunamivarning. Tunnelbanorna uppges stå stilla och folk strömmar ur bilarna för att sätta sig i säkerhet inför efterskalv. På en japansk internatsajt som sänder från jordbävningen visas bilder av brinnande byggnader.

Tommy Kullenberg har övriga familjen i Tochigi och det går inte att ringa dit för att ta reda på hur de har det. Folk uppges hålla kontakt genom Facebookuppdateringar via sina mobiltelefoner.

Huvudskalvet skedde klockan 6.50 svensk tid. 9.34 kom ett efterskalv rapporterar Epoch Times kontakt i Tokyo.